Шеф Пентагона: САД непоколебљиво посвећене НАТО-у

Нови амерички министар одбране Џејмс Матис поручио је савезницама у НАТО-у да је Вашингтон непоколебљиво посвећен тој војној алијанси, иако је нови председник САД Доналд Трамп раније исмејао ту организацију као застарелу.

Џејмс Матис је у понедељак, првог дана на дужности, разговарао телефоном са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и министрима одбране Британије и Канаде, и том приликом упутио ту поруку, преноси АФП.

Матис је нагласио "непоколебљиву посвећеност" САД НАТО-у у разговору са британским колегом Мајклом Фелоном, саопштио је портпарол Пентагона Џеф Дејвис.

Такође је истакао да ће САД и Британија увек уживати јединствено блиске односе, који се одржавају у њиховим одбрамбеним везама "које представљају темељ америчке безбедности".

У разговору са Столтенбергом, Матис - који је раније био на високој функцији у НАТО-у - истакао је "кључну улогу коју НАТО игра у трансатлантској безбедности".

Матис је желео да тај позив обави првог дана на новој функцији како би учврстио значај који придаје Алијанси, наводи се у саопштењу Пентагона.

"Два лидера су разговарала о значају наших заједничких вредности и Матис је истакао да, када траже савезнике који би им помогли у одбрани тих вредности, САД увек почињу са Европом", додаје се у саопштењу.

Столтенберг је касније из Брисела саопштио да је имао "одличан разговор" са Матисом и описао га је као "снажног пријатеља НАТО-а у Пентагону".

Матис је позвао и канадског министра одбране Харџита Саџана, и том приликом су истакли дубину америчко-канадских односа као партнера у Северноамеричкој ваздушно-космичкој војној команди (НОРАД), савезника у НАТО-у и суседа, наводи француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво