САД: Не постоји заједничко уништавање мета са Русијом

Званичник америчке војске назвао је "глупошћу" тврдњу Русије да су њени авиони летели заједно са америчким у заједничкој мисији са коалицијом на чијем челу је војска САД у борби против Исламске државе, пренео је АП. Бела кућа: САД "наравно" могу и са Русијом у борбу против ИД.

Према наводима руског Министарства одбране, снаге те земље у Сирији су у недељу добиле координате положаја Исламске државе код града Ел Баба "од САД путем вруће линије успостављене са седиштем међународне коалиције.

По истој тврдњи, данас су два руска војна авиона и два авиона коалиције на чијем челу су САД напали те мете, уништивши неколико складишта муниције и депоа са горивом, као и екстремисте и њихово наоружање".

Пуковник америчких ваздухопловних снага Џон Доријан, који је портпарол коалиције, одмах је "пропагандом" назвао руску тврдњу.

Портпарол Пентагона морнарички капетан Џеф Дејвис рекао је да САД обављају рутинске разговоре "за избегавање сукоба" који служе за избегавање ненамерних ваздушних инцидената на пренатрпаном сиријском небу, преноси АП.

Ипак, Дејвис је навео да нема никаквих промена у том аранжману, као и да САД инсистирају већ месецима да не постоји координација нити заједничко уништавање мета са Русијом.

Са друге стране, из Беле куће стиже порука да САД "наравно" могу и са Русијом у борбу против Исламске државе.

Портпарол америчког председника Доналд Трамп Шон Спајсер рекао је новинарима да је нови шеф Беле куће отворен према идеји извођења заједничких операција са Русијом у борби против Исламске државе у Сирији, преноси АФП.

"Уколико постоји начин да се боримо против ИД заједно са било којом земљом, било да је то Русија, или неко други, и ако имамо заједнички национални интерес у томе, наравно, прихватићемо то", навео је Спајсер.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да су руски војни авиони у Сирији учествовали у заједничкој мисији са коалицијом на чијем челу су САД у нападу на положаје Исламске државе.

Ова мисија, да се испоставила као тачна, била би прва координисана акција Русије и коалиције на челу са САД против Исламске државе. АП подсећа да је Русија предлагала такву сарадњу и у прошлости, али је администрација бившег америчког председника Барака Обаме то одбијала.

Нови председник САД позвао је на заједничке напоре са Русијом у борби против Исламске државе, наводи АП и подсећа да су руски и турски борбени авиони деловали заједно у истом подручју у суботу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво