Шта Трампова правила игре доносе ауто–индустрији

После Трамповог упозорења гигантима ауто-индустрије, компанија "Форд" је одустала од производње у Мексику, али БМВ и "Фолксваген" имају озбиљне проблеме, јер су им највеће фабрике, сем у Немачкој, управо у Мексику.

Трампова идеја је једноставна, кажу аналитичари. Наиме, трошкови радника у Мексику су 80 одсто мањи него у Америци. Већи део екстрапрофита остаје иза мексичке границе, порез се тамо плаћа, а Американци купују аутомобиле из Мексика и праве трошак држави. Трамп је истакао да нема замерке на квалитет немачких возила, али сматра да их је превише у Америци.

"Немци не купују 'шевролете' по истој стопи по којој Американци купују немачке аутомобиле, то су пословни односи непоштеном једносмерном улицом. Ја се залажем за слободну трговину, али не по сваку цену", каже председник САД Доналд Трамп.

Проблема ће имати и други произвођачи који су користили такозвану бесцаринску унију производећи аутомобиле у Мексику које су без царине увозили у Сједињене Америчке Државе. Проблем се отвара и за глобалне произвођаче аутомобила који их израђују у Америци и Мексику, а извозе у цео свет. Јапанаци у томе не виде проблем.

"Ми смо већ 70-их година прошлог века морали, да бисмо извозили аутомобиле у Сједињене Америчке Државе, да их производимо на америчком континенту. Већина јапанских брендова има фабрике у Америци и запошљава америчке раднике. Неке од тих фабрика имају дугу традицију у Америци. Мексико смо увек избегавали иако је доносио есктрапрофит", каже Тканабу Ито из "Хонде".

"Фијат" се већ, како кажу без Трамповог утицаја, престројио на америчко тржиште, али на производњу аутомобила у тој земљи. На сајму аутомобила у Детроиту најавили су инвестицију од милијарду долара у два погона у Сједињеним Америчким Државама и то за производњу три нова модела возила џип чиме ће се отворити 2.000 нових радних места.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара