Фицо: Фашизам не пузи, он је већ у посланичким клупама

Словачки премијер Роберт Фицо упозорио је, на помену жртвама фашистичке Крваве недеље и одмазде за помоћ Словака партизанима у Другом светском рату, да Словаци морају заједнички да дигну брану фашизму који је већ ту.

Фицо је рекао да је фашизам у посланичким клупама и у возовима, а да на друштвеним мрежама фашисти праве спискове Словака наводних издајица које треба истребити.

"Неки говоре да се Словачкој приближава пузећи фашизам. Он не пузи, он је већ ту. Има представнике у Народној скупштини Словачке, а довољно је да чујемо изјаве тих људи. Он не пузи, он је ту. У зеленим мајицама шета се по возовима и прича о неком реду, а шири идеологију у чије име се овде убијало 21. јануара 1945. године", рекао је Фицо на помену жртвама масакра у селима Клак и Остри Груњ.

Током тзв. Крваве недеље у јануару 1945. године немачки фашисти уз помоћ Словака колабораната из марионетске прохитлеровске државе Независне Словачке спалили су та два села и побили 148 људи, махом жене, децу и старце као одмазду за то што су Словаци помагали Словачки народни устанак и партизане.

Парадоксално, управо у тим областима региона Банске Бистрице на парламентарним изборима у марту прошле године Словаци су масовно гласали за неонацистичку екстремистичку Народну странку Наша Словачка председника региона Маријана Котлебе, коју председник Словачке Андреј Киска, а сада и премијер Роберт Фицо, називају отворено и јавно фашистичком странком.

"Не схватајте то као замерку, али не разумем како је на територији општина где је убијање и дивљање фашизма било тако очигледно могао толико гласова да освоји човек и партија који се отворено идентификују са фашизмом. У једној 17 одсто гласова, у другој шест одсто", рекао је пред спомеником жртвама Фицо.

Есктремисти Маријана Котлебе за своју промоцију од прошле године шаљу своје активисте снагаторе у зеленим страначким мајицама у трочлане патроле у словачким возовима, наводно да заштите "поштене беле" Словаке од напада Рома и избеглица којих нема, а ниједан од покушаја Словачке железнице и власти изменом прописа да им забране патроле није уродио плодом.

"Довољно је да погледамо друштвене мреже и наћи ћемо позиве на стрељање, вешање, праве се спискови издајица које у Словачкој треба поубијати. Томе се треба супротставити великом браном и као у Словачком народном устанку да збијемо редове против тога сви, без обзира на десну или леву оријентацију. Тај експеримент у Банској Бистрици треба зауставити", закључио је Фицо.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи