Британија испалила нуклеарну ракету у погрешном правцу?

Велика Британија је у јуну прошле године са своје подморнице испалила нуклеарну "Тридент" ракету, што је навело на питање зашто премијерка Тереза Меј тај податак није рекла британском парламенту пре гласања о реновирању подморница, објавио је "Сандеј тајмс", а преноси "Ројтерс".

Неименовани извор је цитирао наводе из документа, према којима је ракета "могла" да скрене у погрешном правцу ка обали Америке, када је испаљена са подморнице која се налазила близу обале Флориде.

То је било једино пробно лансирање британске нуклеарне ракете у последње четири године и десило се непосредно пре него што је Тереза Меј постала премијерка Велике Британије.

Према наводима, Мејова је изоставила помињање неуспешног теста када је наговорила парламент да потроши 40 милијарди фунти на нове "Тридент" подморнице у првом говору пред парламентом у јуну прошле године.

Током интервјууа за Би-Би-Си телевизију, у коме ју је новинар четири пута упитао да ли је током тог говора знала за неуспешно испаљивање ракете, Тереза Меј је одбијала да директно одговори.

"Апсолутно верујем у наше 'Тридент' ракете. Након тог говора у Доњем дому парламента оно о чему смо разговарали било је да ли би требало или не да обновимо подморнице и да ли би требало да имамо или не те ракете", навела је Мејова.

Према њеним речима, постоје пробе које се стално обављају.

Британски Тајмс пише да су се "Тридент" ракете тестирале свега пет пута у овом веку, јер свака проба кошта 17 милиона фунти.

Расправа у парламенту о обнављању подморница трајала је пет сати, након чега је усвојена одлука о замени старог система и одобрена изградња четири подморнице, како би се осигурало да Британија може да има нуклеарно оружје стално у патролама на мору.

Против те одлуке гласало је 100 од 650 представника парламента, укључујући представнике шкотских националиста и опозиционе Радничке партије, који су сматрали да нуклеарно оружје није потребно ако се мало користи у борби против терориста и истакли да би новац могао да се боље потроши.

У заједничком саопштењу кабинета Терезе Меј и британског министарства одбране наводи се да је Краљевска морнарица обавила рутински тест "Тридент" ракета, као део операција са циљем да се сертификује подморница и њена посада.

"Подморница и њена посада успешно су тестирани и сертификовани. Не можемо дати више детаља о нашим подводним операцијама из очитих национаних безбедностних разлога", наводи се у саопштењу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво