Трамп у седишту ЦИА: Уз вас сам 1.000 посто, чувам вам леђа

Председник САД Доналд Трамп одржао је говор запосленима у ЦИА, чији је рад јавно доводио у питање, и поручио им да нико не гаји јача осећања према обавештајној заједници од њега. Тврди да су његову свађу са том заједницом измислили медији. У седишту ЦИА у Ленглију, у савезној држави Вирџинији, Трамп је истакао да ће приоритет те агенције бити борба против Исламске државе.

Доналд Трамп, којем је ово први дан на функцији, обратио се пред око 400 припадника ЦИА рекавши им да су они за њега "стварно јединствени и сјајни људи", преноси АП.

"Уз вас сам 1.000 посто", поручио им је Трамп, преноси АФП.

Ројтерс наводи да је нови шеф Беле куће "обасипао похвалама агенте који су дошли да га виде на свој слободан дан", говорећи како их воли и како им чува леђа, иако је раније за њихове обавештајне тактике тврдио да подсећају на оне виђене у нацистичкој Немачкој.

"Веома, веома мало људи би могло да обавља посао који ви радите и желим да знате да сам у потпуности уз вас", рекао је Трамп, након чега су уследили узвици одобравања и гласан аплауз.

Ројтерс преноси да Трамп у говору који је трајао око 15 минута није ни у једном тренутку поменуо Русију.

Како се наводи, амерички председник је у својој првој посети некој владиној агенцији поручио агентима ЦИА да изузетно цени ову агенцију и негирао да је у свађи с обавештајном заједницом.

У седишту ЦИА изнео је тврдњу да су медији измислили његову свађу с обавештајним агенцијама и за новинаре рекао да су "једни од најнечаснијих људских створова на Земљи".

Нови шеф Беле куће је поручио да ће борба против екстремиста Исламске државе бити приоритет ЦИА, нагласивши да "радикални исламистички тероризам" мора да буде искорењен.

Ројтерс је уочи говора навео да је овај потез Трампа сигнал његовог напора на поправљању односа након што је шпијунске агенције напао због истраге о руском хаковању током америчких председничких избора.

И поред, како Ројтерс оцењује, "свађе без преседана" Трампа са ЦИА и америчким обавештајним агенцијама пре његове инаугурације, нови портпарол Беле куће Шон Спајсер сугерише да је наступ Трампа овога пута у седишту ЦИА у пријатељскијем тону.

"Узбуђени смо због прилике да се захвалимо мушкарцима и женама из обавештајне заједнице", написао је Спајсер раније на Твитеру.

Бивши високи званичник ЦИА и Беле куће Брус Ридел назвао је ову посету "добрим гестом" и приликом да се Трамп боље упозна са радом ЦИА на пољу борбе против тероризма.

Међутим, Ројтерс наводи да ће другима у обавештајној заједници САД коју чини 17 агенција можда ипак бити потребно времена да залече ране настале у сукобу са Трампом, због квалификација које је износио.

"Иако је посета у суботу необична, моје мишљење је да не треба губити ни тренутка у покушају обнављања односа с агенцијом", рекао је неименовани бивши високи амерички обавештајни званичник.

Ројтерс преноси да неки искусни обавештајни аналитичари, који су провели читаве каријере проучајавајући диктаторе и аутократе, тврде да их брине Трампов стил и оцењују да његова негативност, самољубље и обраћање националистима представљају обележја аутократских режима.

"Многи људи се питају да ли можемо да служимо председнику и његовом саветнику за националну безбедност који су изразили такав презир према обавeштајној заједници и једно успутно сликање у суботу то неће променити", рекао је искусни агент који ради у седишту ЦИА.

Овај агент, који је имао неколико мисија у иностранству, није желео да се сазна његов идентитет.

"Биће занимљиво видети колико ће људи на слободан дан изаћи из кућа и сести у кола да би дошли у седиште (ЦИА) како би учинили да маса окупљених изгледа већа зарад некога ко их је упоредио са нацистима", рекао је други агент који је такође инсистирао на анонимности.

Пре недељу дана Ројтерс је објавио да морал у ЦИА опада због расправа Трампа са америчким обавештајним службама, као и да су неки обавештајни агенти већ потписали своје оставке.

Према речима високог званичника једне обавештајне агенције, расте број агената старијих од 50 година са најмање 20 година искуства, као и са најмање пет година искуства у иностранству, који су већ потписали оставке, али нису навели датум.

"Овде влада велика анксиозност због Трамповог очигледног омаложавања нашег посла и опасности с којима се суочавамо", рекао је један агент друге обавештајне службе.

Како су навели садашњи и бивши званичници америчке владе, уобичајено је да људи нападају ЦИА, али није уобичајено да то ради председник.

"Мислим да је то рецепт за катастрофу", рекао је Данијел Бенџамин који је био у одељењу за борбу против тероризма у Белој кући и Стејт департменту у време владавине демократа.

Трамп је тада оптужио политичке противнике - и демократе и републиканце, да су заједно саставили непроверене тврдње које га повезују са Русијом и казао да су тај документ највероватније саставиле обавештајне службе.

На свом Твитер профилу је написао да су податке саставили "љигави" политички оперативци и из редова демократа и из редова републиканаца, као и пропали шпијун, а да је Русија демантовала да постоји било какав такав документ.

"Њих су највероватније саставиле обавештајне агенције, иако су знале да немају доказе и да их никада неће имати", написао је Трамп на Твитеру и додао да ће његово особље у року од 90 дана објавити пун извештај о хаковању.

Шеф Националне обавештајне службе Џејмс Клепер изјавио је средином овог месеца да материјал који су о Трампу објавили медији није потекао од обавештајних агенција, као и да оне нису откриле од кога потичу те информације.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи