Женски марш широм САД

У око 300 америчких градова и још толико градова широм света одржавају се протести за права жена, за која организатори сматрају да су угрожена са доласком Доналда Трампа на чело САД-а. Масовна окупљања одражавају незадовољство и Трамповим ставовима по питању здравства, абортуса, културне разноликости и климатских промена.

Заменик градоначелника Вашингтона, задужен за јавну безбедност и правду, Кевин Донахју написао је на свом Твиттер профилу да се више од 500.000 људи окупило у том граду како би учествовали на протестном маршу против председника САД Доналда Трампа, преноси АП.

Америчка престоница није објавила званичне бројчане податке, али је Авенија независности, једна од главних вашингтонских саобраћајница, толико пуна демонстраната да се не може проћи кроз 11 блокова, на површини од километар и по, преноси АП.

Чак десетине хиљада људи уопште не могу да приђу главном скупу.

Би-Би-Си јавља да је протест назван "Женски марш" и да је део глобалног дана протеста против новог председника.

У Вашингтону се окупља све већи број жена, а у јавном превозу влада велика гужва. Оне су незадовољне Трамповим ставовима по питању здравства, абортуса, културне разноликости и климатских промена, преноси Танјуг.

Огромни "сестрински протести" одржавају у око 300 америчких градова, међу којима су Бостон, Њујорк, Денвер и Чикаго, где је полиција саопштила да су протести, који су првобитно планирани као маршеви, преиначени у скупове јер се много људи окупило па је кретање отежано.

Чикаго трибјун преноси да је 150.000 људи изашло на улице тог града, закрчивши улице у центру.

На протесима учествују и познате личности попут певачице Кети Пери, глумице Скарлет Џохансон и Америке Ферере, Патрише Аркет и редитеља Мајкла Мура.

Глумица Америка Ферера окупљенима у Вашингтону рекла је да новоизабрани председник није Америка, већ су то окупљени који не иду нигде.

"Данас марширамо за моралну срж ове нације, против које је наш нови председник започео рат. Наше достојанство, наш карактер, наша права су угрожени и платформа мржње и поделе је јуче преузела власт", рекла је Ферера.

Демонстранти су се окупили у 10 сати по локалном времену, а протестни марш почео је у подне.

Тим поводом на Твитеру се огласила кандидаткиња демократа на председничким изборима Хилари Клинтон, која је захвалила учесницама марша у Вашингтону због тога што "устају, говоре и марширају за наше вредности" и додала да је то "једнако важно као и до сада", преноси Бета.

У градовима широм света организовани су "сестрински" маршеви који за циљ имају истицање права жена, за које демонстранти и демонстранткиње у Вашингтону верују да би могла бити угрожена под новом администрацијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара