Парламент у Анкари изгласао шира овлашћења за Ердогана

У Турском парламенту усвојен је Уставни закон којим се проширују овлашћења председника Реџепа Тајипа Ердогана. Тиме се одобравају реформе Устава за које опозиција тврди да су корак ка стварању ауторитарне земље.

Очекује се да ће председник одобрити тај закон наредне недеље пре него што Уставни закон буде предмет референдума на пролеће.

Ако буде усвојен, закон би омогућио Ердогану да остане на власти до 2029. године.

Реформа је прошла с минималним бројем гласова неопходним да иде на референдум на којем ће бити коначно одобрена.

Гласало је 488 од укупно 550 посланика. За реформу Устава је било 339 посланика, 142 су била против, пет листића је било празно, а два неважећа.

"Овим нисмо променили устав, имали смо расправу о предлогу уставних реформи, али ће турски грађани бити ти који ће променити устав", рекао је турски премијер Бинали Јилдирим.

Јилдирим је рекао да "не сумња да ће народ сасвим сигурно донети најбољу одлуку о уставној реформи", да ће "гласати срцем и умом".

Референдум се очекује не пре 26. марта, а најкасније средином априла, рекли су званичници владајуће Партије правде и развоја (АКП).

Уз промену система владавине, реформа ће председнику допустити да остане у вези са својом странком и изменити највише судско тело.

Број посланка у Скупштини повећаће се на 600, минимална старост посланика смањити на 18 година и предвиђа се одржавање истовремених посланичких и председничких избора сваких пет година.

Владајући страначки функционери тврде да је јак председник потребан за јаку Турску, да би се савладао широк спектар унутрашњих и спољних претњи.

Опозициони посланици виде промене као покушај да се Ердоган учврсти на власти, који је де факто председнички систем успоставио од дана ступања на дужност 2014. године.

Скупштина је о томе скоро две недеље водила бурну дебату, а једна посланица се чак везала лисицама за говорницу у покушају да заустави расправу.

Аналитичари предвиђају да ће реформа проћи на референдуму захваљујући тврднхји да јак председник значи јачу Турску.

Стручњак за Турску Џонатан Фридман из Интитута за процене глобалних ризика "Строц Фридберг", рекао је да се дебата о томе "своди на за или против Ердогана".

Он упозорава да ће предложене измене трајно оставити на снази овлашћења до којих је председник дошао кроз ванредно стање уведено прошле године.

"Не изгледа да ће то побољшати сигурност и стабилност Турске", рекао је он за АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво