Први говор, па прва одлука – Обамакер на удару Трампа

Нови амерички председник Доналд Трамп је само неколико сати после инаугурације предузео прве кораке. Он је потписао извршну наредбу која се тиче измене медицинског програма Обамакера. Потврђено је да ће нови министар одбране бити Џејмс Матис, а секретар за унутрашњу безбедност Џон Кели.

У наредби Доналда Трампа се тражи од надлежних агенција да ублаже регулаторне одредбе везане за програм Обамакер за које амерички председник сматра да су оптерећење. Истовремено, амерички конгрес расправља како да се укине и замени тај Закон о здравственој заштити.

Трамп је прогласио и Национални дан патриотизма, а потписивању су присуствовали чланови његовог тима и породица.

Шеф особља Беле куће Рајнс Прибус послао је синоћ свим федералним агенцијама допис да замрзну сву нову, или регулативу на чекању, како би нова администрација имала времена да их прегледа, преноси Си-Ен-Ен.

Упоредо са формалном предајом моћи која се догодила на Капитол хилу, промењен је и сајт Беле куће.

Неколико сати након што је Трамп преузео председничку функцију, са сајта Беле куће уклоњена је страница о ЛГБТ популацији, а уместо ње постављена је страница на којој можете да се пријавите како бисте на мејл адресу добијали новости о председнику, пише Си-Би-Ес њуз.

На сајту Беле куће постављени су и планови о трговини, спољној политици, спровођењу закона.

Бела кућа је у саопштењу објављеном у првим минутима након Трампове инаугурације навела да нова администрација планира да развије ракетни одбрамбени систем, који би требало да је заштити од напада Ирана и Северне Кореје.

Трамп је променио и изглед Овалног кабинета, вративши бисту Винстона Черчила коју је Обама претходно пренео у своју приватну резиденцију.

Након инаугурације, одржани су и свечана вечера и бал. На Либерти балу Трамп је са супругом плесао уз Синатрин "Мај веј".

"Ово је за нас био изузетни дан, чак и моји противници то тврде. Мрзе што су то морали да кажу и ја то поштујем. Задивљен сам што је толико људи присуствовало инаугурацији упркос киши. Сада почиње напоран посао", рекао је Трамп.

"Хвала вам за вашу службу. Почаствована сам што сам ваша Прва дама. Борићемо се, победићемо и поново ћемо учинити да Америка буде велика", рекла је Меланија Трамп.

Доналд Трамп је са породицом посматрао параду која је одржана испред Беле куће. У поворци су били различити оркестри а међу њима и онај из њујоршке војне академије чији је Трамп као кадет био члан. Ипак, другачија је била слика у другим деловима Вашингтона.

Одржани су протести на више места због новог председника а полиција је морала да употреби и сузавац. Ухапшено је више од 200 људи. У сукобима са снагама реда учествовало је од 400 до 500 демонстраната. Демонстрација против Трампа било је и у Аустралији и Јапану, а слично је било и у неким европским градовима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво