Руси остају у Тартусу још 49 година

Москва и Дамаск потписали су споразум о проширењу територије и модернизације руске војне поморске базе у сиријској луци Тартус на Средоземном мору који ће важити у наредних 49 година, саопштила је руска влада.

"Актуелни споразум важиће наредних 49 година и може бити аутоматски продужен за још 25 година, ако ниједна страна не упути писано обавештење дипломатским каналима 12 месеци унапред о намери да га оконча", каже се у документу, преноси Тас.

Споразум предвиђа да ће убудуће 11 руских ратних бродова моћи да буде стационирано у бази Тартус у исто време, наводи се у објављеном документу, наводи Ројтерс.

Споразум обухвата сиријско море, унутрашње воде и луке, потписан је 18. јануара, али је објављен данас, преноси Спутњик.

Према документу, за спољну заштиту обалских граница пункта задужене су снаге Сирије, док ће спољне морске границе штитити руске војне снаге, које су задужене и за противваздушну одбрану.

Русија, према споразуму, има могућност да изван пункта размешта привремене мобилне јединице за заштиту и одбрану луке Тартус.

Руска страна, такође, има право да ремонтује, усавршава, реконструише и уклања непокретну имовину, да се бави капиталном изградњом и да поставља пловне пристане, као и да изводи подводне радове у луци Тартус у Сирији, наведено је у споразуму.

Сирија је преузела на себе решавање примедби трећих страна у вези са делатношћу пункта за материјално-техничку заштиту руске војне морнарице у Тартусу. Пункт има пуни имунитет у односу на сиријску јурисдикцију, наводи Спутњик.

Русија и Сирија потписале су протокол за споразум о авио-бази Ваздушно-космичких снага Русије у Сирији, који подразумева размештање руских авиона на делу аеродрома Хмејмим, следи из текста протокола, који је објављен на порталу за правне информације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво