Пут Доналда Трампа до Беле куће

Доналд Трамп ће данашњом инаугурацијом постати 45. председник Сједињених Америчких Држава, а амерички медији су објавили да ће свечану заклетву положити држећи руку на двема Библијама.

Прва Библија је поклон који је Доналд Трамп добио од мајке 1955. године, а друга је она коју је користио Абрахам Линколн када је полагао председничку заклетву.

Трамп ће прво посетити једну од локалних цркава и присуствовати молитви, а после тога иде на традиционалну кафу код Барака Обаме. Њих двојица ће потом из Беле куће заједно кренути пут Капитол хила.

Глас Америке наводи да је необичан пут Доналда Трампа до Беле куће почео сензационалним уласком у трку, у његовом њујоршком хотелу прошлог јуна, када је објавио да је заинтересован за председничку позицију.

"Званично се кандидујем за председника САД и ову земљу ћемо поново учинити великом", рекао је тада председнички кандидат републиканаца.

Бизнисмен који никада није обављао јавну функцију ће имати шансу да се опроба у тој улози када положи заклетву.

Трамп је рођен у њујоршкој четврти Квинсу, а одрастао је у богатој породици. На челу породице је био његов отац Фред, трговац некретнинама, који је имао највећи утицај на младог Доналда.

"Његов отац је био као диктатор, веома захтеван и заповедан. Наравно, Доналд је покупио те особине", сматра политички психолог Барт Роси.

Млади Трамп је потражио успех у рискантном свету промета некретнинама на Менхетну.

Током каријере је забележио значајне победе, као што је изградња чувеног Трамповог торња, док је истовремено показао таленат за самопромоцију и одлично познавање медија, што ће му касније помоћи у предизборној кампањи.

"Бавити се бизнисом у Њујорку захтева веома јаку особу, веома мотивисану особу, а он је по свим особинама прави њујоршки бизнисмен", сматра адвокат Едвард Мермелстајн.

Ту су били и значајни неуспеси – банкрот коцкарница, крах индустрије некретнина који је директно тешко погодио његово лично богатство, затим оптужбе против Трамповог универзитета.

Три брака, два веома јавна развода и петоро деце су одиграли кључну улогу током његове кампање. Трампов приватни живот је привукао исто толико пажње колико и његови пословни потези.

Међутим, Доналд се двехиљадитих вратио на велика врата са ријалити шоуом и гласом на националној политичкој сцени, са тврдњама да председник Обама није рођен у САД.

Трамп је током председничке кампање негирао умешаност у те тврдње.

"Хилари Клинтон и њена кампања 2008. започели су ту контроверзу око рођења. Ја сам је завршио", рекао је Трамп.

Трамп је победио 16 републиканских противника за номинацију, поруком која је одјекнула међу забринутим гласачима.

"Он је додирнуо огромну стрепњу која постоји у људима већ неко време", истиче Мајкл Крејниш, коаутор књиге "Трамп – цела прича".

Трамп је, међутим, тестирао границе коментарима о Мексиканцима: "Они уносе дрогу. Они доносе криминал. Они су силоватељи."

Затим о муслиманима: "Катастрофални имиграциони план Хилари Клинтон ће довести многобројну исламистичку имиграцију у ову земљу, што је претња не само нашем друштву него читавом начину живота".

Такође и о женама.

После победе на изборима, Трамп је донекле ублажио своје изјаве, али, какав ће утицај његове речи имати на америчко друштво и на положај земље на светској сцени остаје да се види пошто предузме акције након инаугурације, закључује Глас Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара