Председнику Гамбије предат ултиматум, војска чека истек рока

Лидери западноафричких земаља дали су тренутном председнику Гамбије Јахји Џамеху последњу прилику да до данас у подне мирно напусти позицију.

Након тога се очекује упад оружаних снага држава региона, којима је наређено да се до истека ултиматума уздрже од покрета, преноси Танјуг.

Сенегалска војска је у четвртак увече објавила да су регионалне снаге Економске заједнице Западноафричких земаља ушле у суседну Гамбију, у оквиру операције "Враћање демократије".

Пуковник војске Сенегала Абду Ндиаје навео је у саопштењу да ангажовани "значајни" копнени, ваздухопловни и поморски ресурси, преноси Ројтерс.

Ндиаје је претходно за ову агенцију изјавио да су сенегалске трупе "ушле у Гамбију", у оквиру регионалних напора за подршку новом председнику Гамбије Адами Бероуу којем је противник дугогодишњи владар те земље Јахја Џамех, који је одбио да се повуче са власти.

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби рекао је да САД подржавају војну акцију западноафричких суседа Гамбије са циљем осигурања да Бероу преузме власт након недавних избора.

Изабрани председник Гамбије Адама Бероу положио је у четвртак заклетву на свечаности у гамбијској амбасади у суседном Сенегалу, рекли су дипломатски извори и страначки званичници.

Полагање заклетве одржано је у току поподнева.

Бероу је на изборима у децембру поразио председника Џамеха који, међутим, одбија да напусти положај, упркос притиску суседних земаља које су упозориле да ће војно интервенисати.

У међувремену је потпредседник Гамбије Исатоу Њие Саиди, који је на тој функцији од 1997. године, поднео оставку, чиме је Џамеха напустио и његов најближи сарадник.

Неименовани извор наводе да су још неки министри поднели оставке, преноси Танјуг.

Од агента за некретнине до председника Гамбије

Адама Бароу који је положио заклетву као нови председник Гамбије, и даље у Сенегалу чека тренутак када ће се вратити у своју земљу и преузети власт, јавља Бета.

Бароу се од шокатне победе на децембарским изборима у малој, западноафричкој земљи, из безбедносних разлога налази у Сенегалу.

Његову победу Би-Би-СИ описује као још већи шок од победе Трампа у Америци. Противник Бароуа, Јахја Џаме, владао је Гамбијом више од две деценије, али је рекао да уколико Бог тако жели, на власти може да остане још "милијарду година."

Пре него што је у септембру изабран за заједничког кандидата седам опозиционих партија, 51-годишњи Бароу био је власник агенције за некретнине.

Живео је у Великој Британији, где је наводно за време студија радио као радник обезбеђења у ланцу продавница Аргос, у северном Лондону.

Британски медији су јавили да је једном приликом извео грађанско хапшење лопова, који је касније осуђен на шест месеци затвора.

У овом периоду, човек којег описију као веома побожног муслимана, постао је и ватрени навијач фудбалског клуба Арсенал.

Припадник етничке групе Фула, Бароу је рођен 1965, исте године у којој је Гамбија постала независна од Британије, у малом селу близу Басеа на истоку земље.

У својој кампањи, обећао је подршку независном систему правде и већој слободи за медије и друштво.

Свог противника је описао као "бездушног диктатора" и обећао да ће поништити неке од његових контроверзних потеза, попут изаласка из Комонвелта и Међународног суда правде.

Иако је 2013. постао благаник опозиционе Уједињене демократске партије, многи од два милиона становника Гамбије нису чули за њега све до пред изборе, када је хапшење Усаинуа Дарбеа, вође једне од јачих странака опозиције, приморало странке да подрже једног канидата.

Партијске колеге описују га као "поштеног, скромног, вредног и реалног човека".

Све то ће му бити потребно као новом председнику Гамбије, у којој власт никада није промењена без проблема. И претходник Јахја Џаме је на власт дошао након државног удара 1994. године и свргавања тадашњег председника Давде Џаваре.

Јахја Џамех одбија да се повуче јер сматра да су избори нерегуларни.

Сенегалске и трупе околних земаља, уз одобрење УН, већ су ушле у Гамбију како би га на то натерале. До тада Адама Бароу чека, преноси Бета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво