Сикорски: Трамп може да одустане од антиракетног штита, а нехотице да уједини ЕУ

Пољска и посткомунистичка средња Европа биће први полигон тестова односа новог америчког председника Доналда Трампа према Русији, рекао је бивши дугогодишњи шеф пољске дипломатије Радослав Сикорски. Додао је да очекује да прва жртва може да буде будућа база америчког антиракетног штита у Ређикову на северу Пољске.

Радослав Сикорски је истакао да Владимир Путин може да предложи да САД одустану од довршавања антиракетног штита.

"Руси базу штита у Ређикову виде као претњу за њихов нуклеарни арсенал. За њих је то од виталног значаја и може да буде истински тест не само за намере Трампа према Москви него и за однос према земљама средње Европе", рекао је Сикорски у интервјуу за Газету виборчу.

Сикорски, који је осамдесетих година био ратни репортер британских медија из Авганистана, а у Пољској и министар одбране, рекао је да се нада да је Трампова критика НАТО-а као застарелог војног савеза који се не бори против тероризма, само покушај да застраши савезнике да почну да издвајају више новца за одбрану.

"Сличност реторике Трампа са оним што годинама говори Москва за мене тера на размишљање и узнемирујућа је", објаснио је Сикорски. Најаву евентуалног укидања санкција Русији и одустајање САД од подршке Украјини када је у питању Крим означио је као опасност.

"Та изјава о санкцијама може да буде прва најава политике одлучног краткорочног националног интереса. То може да наиђе на одобравање међу Трамповим бирачима. Ако сам Американац ван Вашингтона питам: шта нас брига да ли је Крим украјински или руски. Случај Крима може да буде преседан и рађа питања – шта ће бити даље када озваничимо право песнице", рекао је Сикорски.

Бивши пољски министар, сада предавач на Харварду, упозорио је да Трамп може да изазове супротан ефекат ако се буде радовао и радио на распаду Европске уније.

"Није искључено да ако председник заиста крене у промовисање доктрине разбијања Уније, Европска унија ће наћи оно што јој недостаје - доктрину кохезије засноване на антиамериканизму. Била су времена у току ирачког сукоба када је нова Европа објашњавала старој да не жели антиамеричко расположење и да европски идентитет треба развијати у оквиру јединства целог Запада", рекао је Сикорски.

Бивши шеф пољске дипломатије упозорио је да ће се уколико политика САД прерасте у игру да се разбије ЕУ, суштински променити однос снага у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи