Џихадисти уништили тетрапилон у Палмири

Екстремисти Исламске државе уништили су тетрапилон – један од најчувенијих споменика у древној Палмири, као и фасаду Римског позоришта, јавили су сиријски медији.

Сиријска новинска агенција САНА није објавила детаље, нити прецизирала када су споменици уништени.

Генерални диретор Унеска Ирина Бокова назвала је "новим ратним злочином" уништавање споменика у Палмири.

"Ово је нови ратни злочин и огроман губитак за сиријски народ и човечанство. То је нови ударац културном наслеђу, само неколико сати након што је Унеско примио извештаје о масовним погубљењима у театру", навела је Бокова у саопштењу.

Бокова је истакла да екстремисти покушавају да униште и људске животе и историјске споменике како би сиријском народу одузели прошлост и будућност, пренео је Ројтерс.

Директор за заштиту антиквитета Мамун Абдулкарим рекао је за АФП да локални становници тврде да су екстремисти уништили тетрапилон пре 10 дана.

Додао је да је јуче од колега са универзитета у Бостону добио сателитске фотографије на којима се види и да је оштећена и фасада римског амфитеатра.

Тетрапилон је један од најчувенијих споменика у древној Палмири, а на фотографијама се види да су од 16 стубова остала само четири, наводи Ројтерс.

Џихадисти Исламске државе су прошле године уништили неколико древних храмова у Палмири.

Исламска држава држи Палмиру под контролом од децембра, када је други пут освојила тај град, подсетиле су агенције.

Исламска држава освојила је Палмиру 2015. године и држала је под контролом 10 месеци.

Снаге сиријске владе, потпомогнуте руским ваздушним ударима, успеле су да их протерају у марту прошле године, али су у децембру џихадисти поново заузели тај древни град.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара