Протести широм света уочи Трампове инаугурације

Због инаугурације Доналда Трампа у Вашингтону, као и у градовима од Торонта до Сиднеја, Адис Абебе и Даблина, избили су протести због његове политике, за коју критичари кажу да је раздорна и опасна.

Стотине демонстраната сукобило се у Вашингтону са симпатизерима новоизабраног председника САД Доналда Трампа, ноћ уочи његове инаугурације, јавља АП.

Демонстранти су се окупили испред Националног Прес Клуба, где се одржавао бал Трампових присталица, под називом "DeploraBall".

Назив скупа је, у ствари, игра речи поводом једне опаске Хилари Клинтон током председничке кампање, када је Трампове присталице назвала "шаком јада".

Демонстранти су гласно негодовали сваки пут када би неко, у оделу, сакоу или хаљини, ушао или изашао са бала.

Они су гађали једног човека који је махао заставицом у знак подршке Трампу, и најурили га до оближњег Варнер Театра.

Тамо су се задесили водитељи Фокс њуза, Шон Хенити и Хералдо Ривера, који су чекали да уђу на други догађај.

Хенити је на провокаторе подигао песницу, док је Ривера уз осмех ушао у театар, наводи АП.

Банер са натписом "Градимо мостове, а не зидове" освануо је на лондонском Тауер Бриџу, као део серије протеста широм света упућених Доналду Трампу, јавља Ројтерс.

Демонстранти су рано јутрос на покретном мосту подигли огромна ружичаста слова којима је исписано "Делујте одмах", а низ Темзу је јурио чамац са црном заставом на којој пише "Градимо мостове, не зидове".

Поред британског парламента демонстранти су окачили натписе са порукама "Мигранти су овде добродошли" и "Миграција је старија од језика" преко Вестминстерског моста.

У Лондону су планирани и други протести, као и у осталим градовима у Британији и широм света.

Џули Чејсин (42) учитељица је из Њујорка и живи у Лондону већ 10 година, а придружила се данашњем протесту придржавајући једно од ружичастих слова на Тауер Бриџу, додајући да је забринута око Трамповог мандата.

"Да, Доналд Трамп је председник, али и даље мора да штити права свих", рекла је Чејсин, демократа која је имала удела у кампањи Хилари Клинтон у Северној Каролини.

"Застрашујуће је. Надам се да ће га држати под контролом. Надам се да су сви који ми говоре да не бринем и говоре да имамо јак систем контроле и баланса у праву", говори Чејсин.

Трамп упорно обећава да ће "поново направити Америку великом" и тиме је добио много подршке из делова земље где је индустрија у опадању.

На Твитеру је рекао да ће се жустро борити да његово председништво буде велики пут за амерички народ, напомиње Ројтерс.

Протест у Лондону организовала је кампањска група позната и под називом "Мостови не Зидови", као референца на Трампово обећање да ће изградити зид на граници са Мексиком.

"Нећемо дозволити политици мржње коју продају Трамп и њему слични да узме маха", рекла је у изјави Нона Харкманс из организације "Мостови не Зидови".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво