Крај саге из Синалое, "Ел Чапо" изручен Америци

Мексички нарко-бос Хоакин "Ел Чапо" Гузман је изручен Сједињеним Државама. Царство "Ел Чапа" Гузмана процењено је на милијарду долара. Признао је да је наредио између две и три хиљаде убиставa. На његовом платном списку била је читава армија полицајаца, војника и политичара. Суђење у Њујорку. Мексички поклон Трампу, оцењују медији.

Најмоћнији светски трговац дрогом, уз Пабла Ескобара, Хоакин "Ел Чапо" Гузман изручен је Америци из Мексика, чиме је окончана вишедеценијска потера САД за човеком који се сматра одговорним за хиљаде убистава и милијарде долара вредном трговином кокаина, хероина и марихуане.

Мексичке судије прво су одбациле жалбу одбране на екстрадицију САД, а министарство правде те државе, убрзо затим, саопштило је да је Гузман изручен Американцима. 

Судиће му се у федералном суду у Њујорку, јер тај суд има поприличну листу вођења комплексних случајева.  

Француска агенција АФП наводи да је до изручења дошло два дана уочи састанка мексичких министара спољних послова и економије са најближим сарадницима Доналда Трампа. Истовремено, ова операција је изведена последњег дана мандата Барака Обаме, па се акција сматра вештим дипломатским потезом.   

Лидер клана Синалоа, моћне криминалне организације, претходно је у два наврата спектакуларно бежао из најчуванијих мексичких затвора, па је екстрадиција Америци до последњег тренутка била најстроже чувана тајна.

"Ел Чапо", или "Кратки" – надимак који је добио због ниског раста, одрастао је у сиромашној породици у Синалои, пре него што је уз помоћ рођака и браће почео да узгаја марихуану за локални клан.

У мексичким досијеима се наводи да је Хоакин Гузман брзо напредовао у пословима шверца марихуане, па је после свега десетак година завладао кланом у Синалои, који је контролисао добар део шверца дроге, махом марихуане, преко америчке границе.

Капитал који је прикупио том трговином, после смрти Пабла Ескобара, усмерио је на трговину кокаином, па је већ после свега неколико година успоставио готово потпуни монопол у шверцу кокаином, вредности од неколико стотина милиона долара годишње.

Временом, приходи од дроге су расли, као и "Ел Чапове" аамбиције, па је у крвавим обрачунима са ривалским картелима добио контролу над већим делом мексичко-америчке границе.

Био је први криминалац кога је амерички магазин Форбс уврстио на листу најбогатијих људи света. 

Ривалски картел из Хуареза је за убиство његовог сина, Едуарда ангажовао чак 40 плаћених убица, чиме је почео отворени рат између те две банде.

Хапшен је два пута, али је у оба наврата успевао да помоћу новца и уцена побегне из затвора.

Мексичким властима је признао да је наредио између две и три хиљаде убистава. 

Последњи пут, из једног од најстроже чуваних казамата у Мексику побегао је пошто су његови сарадници ископали километар и по дугачак тунел, поставили шине и посебно модификовааним мотоциклом извукли Гузмана из затвора.

Истражитељи су тврдили да су чуварима исплаћени милиони долара како би у време бега гледали у погрешном правцу, али мексички специјалци наводе да нису имали ни избора, јер би им Гузманови људи, у случају да одбију понуду, искасапили породице.

Непосредно после екстрадиције, мексички медији пишу да ће на челу картела Гузмана најверовватније наследити његов најближи сарадник Исмаил "Ел Мајо" Замбада, пошто двојица "Ел Чапових" синова, наводно, нису показали претерани таленат за вођење овакве оргаанизације.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво