Турска посланица се везала за говорницу из протеста

Независна турска посланица Ајлин Назлиака везала се лисицама за микрофон говорнице парламента из протеста због уставне реформе којом треба да се прошире овлашћења председника Реџепа Тајипа Ердогана, преносе локални медији.

Назлиака се везала лисицама у тренутку када је настављено гласање о изменама устава у другом читању, због чега је седница прекинута.

"Везујем се за говорницу да кажем не диктату једног човека, да се супротставим уништавању републиканских вредности и да протестујем против окивања Парламента овом уставном изменом", рекла је она, а преноси дневник Хуријет.

Предлог уставне реформе који треба да уведе председнички систем са шефом државе као јединим вођом извршне власти изазвао је сукобе у парламенту током разматрања у првом читању.

Једном посланику је сломљен нос, а други је рекао да је задобио ударац у потколеницу.

Од 18 чланова који представљају нацрт реформе, седам је усвојено довољном већином од три петине посланика у другом читању.

Ако сви чланови буду усвојени посланици ће затим гласати последњи пут о тексту у целини, који ће, ако добије довољан број гласова, бити поднет на референдум на пролеће.

Парламентарна већина представља ову реформу као неопходну да се гарантује стабилност у државном врху, али је опозиција критикује и види је као јачање аутократије Ердогана.

Према уставној реформи, Ердоган у теорији може да се одржи на власти до 2029. године и може између осталог именовати и отпуштати министре, као и једног или више потпредседника.

Такође, Ердоган може директно да интервенише у области судства и да промовише указе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи