Пољска инсистира да Британија настави да уплаћује у буџет ЕУ

Пољска премијерка Беата Шидло је као пољски услов у преговорима о Брегзиту поставила то да Велика Британија плаћа како је договорено у буџет ЕУ до 2020. и да се гарантују досадашња права гастарбајтерима из нових чланица Уније. Словачки премијер Роберт Фицо поново је упозорио да Брезгит не сме да заболи ЕУ већ Британију.

Пољска се не слаже да у садашњем буџету ЕУ од 2014. до 2020. који је већ договорен и на који је пристала Велика Британија дође до било каквих измена у корист Британије, чак и када напусти ЕУ, казала је премијерка Шидло пољском државном радију.

На захтев британске премијерке Терезе Меј, председнице две владе разговарале су синоћ телефоном и Беата Шидло је уз услов да Британија настави да према плану уплаћује у европску касу до 2020. године Терези Меј пренела и то да пољским гастарбајтерима који су већ у Великој Британији морају и након Брегзита да остану иста права као што имају сада.

"Ако Велика Британија говори о својим грађанима, о својој земљи и ми ћемо говорити о нашим грађанима, нашој земљи и пројекту до кога нам је толико стало - о ЕУ. Преговори о Брегзиту биће веома оштри и болни. Али не би било исправно када би из тих преговора  ЕУ изашла ослабљена а Велика Британија ојачана", казао је словачки премијер Роберт Фицо.

Према оцени словачког премијера, ако Брегзит заболи ЕУ а не Велику Британију то би био најгори пример за углед за било коју чланицу Уније у којој евентуално расту притисци јавности да изађу из ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво