Си Ђинпинг за мултилатералан свет без нуклеарног оружја

У говору у седишту УН у Женеви кинески председник Си Ђинпинг упутио је позив за мултилатералан свет без нуклеарног оружја у коме ће се поштовати права сваке нације.

Си Ђинпинг је у четрдесетпетоминутном говору, пред око 800 званица међу којима је био и нови генерални секретар УН Антонио Гутерес, рекао да нуклеарно оружје треба да буде у потпуности забрањено и уништено да би се изградио свет без нуклеарног оружја.

Кина, која је нуклеарна сила, једна је од пет сталних чланица Савета безбедности УН.

Председник Си који завршава четвородневни боравак у Швајцарској залагао се за мултилатерализам и осудио протекционизам који по његовим речима "не користи никоме".

Си се већ синоћ на Светском економском форуму у Давосу заложио за развој слободне трговине и позвао да се каже не протекционизму.

Историјско присуство кинеског шефа државе у Давосу и његову посету Швајцарској су неки стручњаци протумачили као жељу Кине да преузме вођство у свету у тренутку када САД пролазе кроз период неизвесности с доласком Доналда Трампа на место председника у петак.

Кинески председник се међутим у свом говору у УН чувао да не показује снагу.

"Кина неће никад тражити да се шири или да изгради сферу утицаја", рекао је у освртању на оптужбе неких од суседних земаља које су забринуте због претензија Кине у Јужном кинеском мору.

Си је такође осудио свако мешање у унутрашње ствари других држава и затражио суверену једнакост међу земљама.

С тим у вези Си је похвалио УН и њене агенције које примењују принцип једне земље једног гласа.

Шеф кинеске државе је рекао да ће Кина "настојати да изгради нови модел односа са САД", али и да ће "настојати да изгради свеобухватно стратешко партнерство координације са Русијом" и друге везе, без навођења детаља.

Кинески председник је похвалио Париски споразум о клими и рекао да је то међаш у историји управљања климом.

"Морамо да осигурамо да тај напор не скрене с колосека. Све стране треба да раде заједно у спровођену Париског споразума", река је.

Трамп који је климатске промене назвао "кинеском преваром", подстакао је спекулације да би могао да извуче САД из тог споразума.

Говорећи о борби против тероризма, Си је оценио да то треба да буде одговорност коју деле све земље, и подсетио да је и Кина суочена с терористичком претњом на својој територији с муслиманском мањином која не признаје власти из Пекинга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво