Гамбија, председнику продужен мандат пошто је одбио да се повуче

Парламент Гамбије је изгласао да се председнику те земље Јахји Џамеу мандат, који је требало да истекне сутра, продужи за још три месеца, јавила је државна телевизија Гамбије.

До одлуке, која на снагу ступа одмах, дошло је дан након што је Џаме прогласио 90-дневно ванредно стање, одбијајући да се повуче са власти упркос међународним притисцима и претњама западноафричког регионалног блока да ће војно интервенисати ако не буде предао власт новоизабраном председнику Адами Бароу.

У међувремену, нигеријска морнарица је потврдила да се један њен ратни брод упутио ка Гамбији, али је навела да је у питању "демонстрација присуства" и "вежба", а не упозорење тој западноафричкој земљи.

Џаме, који Гамбијом влада од државног удара 1994. године и свргавања тадашњег председника Давде Џаваре, тврди да су резултати избора нерегуларни.

Победник децембарских избора Адами Бароу, који се из безбедносних разлога налази у суседном Сенегалу, зарекао се да ће упркос продужењу мандата сутра положити заклетву, за шта има подршку међународне заједнице.

У страху од могуће војне интервенције, многе европске туристичке агенције почеле су са евакуацијом туриста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво