Политико: Трамп као да Европи шаље поруку: "Цркни"

Досадашње понашање новоизабраног америчког председника Доналда Трампа је такво као да Европи шаље поруку: "Цркни", пише "Политико". Магазин пише да Трамп као политичко изненађење можда и није лоша ствар, али као проблем истиче чињеницу да је милијардер велика мистерија, како за САД тако и за њене савезнике.

Анализирајући Трампове недавне изјаве о "катастрофалним грешкама Ангеле Меркел", "застарелом НАТО пакту", "паметном Брегзиту" и о томе да је "Европска унија немачки инструмент", магазин наводи да у овом тренутку није претерано рећи да готово сви у Европи чекају Трампа са нелагодом, осим популистичких и радикално-десничарских покрета и странака, који у њему виде идола.

Политико истиче да је Трамп амерички председник од кога европски естаблишмент зазире више него што је то био случај са Роналдом Реганом и Џорџом Бушом.

Штавише, Трамп још није ни сео у фотељу у Овалном кабинету, а многи га већ проглашавају најопаснијим председником Америке у историји.

Њему се замера то што нема политичког искуства (чак су и Буш и Реган имали нешто политичког деловања пре него што су постали председници), док Трамп сматра да је то заправо његова највећа предност, јер ће тако "амерички непријатељи теже прочитати и предвидети његове потезе".

Међутим, Политико пише да Трамп као политичко изненађење можда и није лоша ствар, али као проблем истиче чињеницу да је милијардер велика мистерија, како за САД тако и за њене савезнике.

Због тога се Европа с правом пита да ли је Доналд Трамп човек на кога се може ослонити, али на то питање још нико не зна одговор.

Политико оцењује да Трампове изјаве свакако не помажу. НАТО и ЕУ су последњих 60 година били срце трансатлантске безбедности и робне размене, а нови амерички председник, бар ако је судити по његовим изјавама, њих сматра застарелим институцијама.

"Ако ће те Трампове речи бити водиља америчке спољне политике, онда је јасно да Запад очекују велике промене, какве нису виђене још од Другог светског рата", наводи Политико.

Магазин пише и да је питање да ли Трамп зна да неке чланице НАТО-а, на пример балтичке државе које се граниче с Русијом, имају већих проблема од разбијања терористичких организација широм света.

Друга ставка коју амерички медији замерају Трампу јесте његов пријатељски став према руском председнику Владимиру Путину.

Политико напомиње да је Трампов план за смиривање тензија с Русијом "изразито проблематичан".

"Будући председник САД увелико нуди Путину укидање санкција у случају да Руси смање арсенал нуклеарног оружја. А ту се онда отвара пут за признавање руске анексија Крима. Каква је то порука Естонији, Летонији и Литванији? Како Талин, Рига и Вилњус могу да имају поверења у такве савезнике? Хоће ли их Трамп оставити на цедилу у случају могуће руске агресије?", наводи Политико.

Британски конзервативни заступник и унук Винстона Черчила Николас Соумс, остао је у благом шоку када је прочитао интервју у Тајмсу, што га је навело да одмах на Твитеру изрази своје мишљење.

"Трампов први задатак је да покаже да није наивац. Позната је Путинова намера да уништи трансатлантски савез и ослаби ЕУ, а Трамп је, нажалост, прихватио његову игру... Уосталом, руска државна телевизија је најбоље описала тај интервју. Рекли су да је то Трампов шамар Западу", написао је резигнирани Соумс.

Политико наводи и да Трампова "ентузијастична реакција о Брегзиту" није прошла незапажено међу бриселским дипломатама, али ни у Паризу ни Берлину.

"Процена новог председника САД да ће се ЕУ распасти наводи на мишљење да САД први пут после Другог светског рата Европу виде као не само као проблем већ и као ривала! А колико јуче, били су савезници и пријатељи", пише Политико, и изражава наду да ће се "председник Трамп дистанцирати од бизнисмена Трампа".

Досадашње понашање америчког председника као да Европи шаље поруку: "Цркни", наводи магазин.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво