Јаки земљотреси у централној Италији, евакуација школа и метроа у Риму

Три потреса, од којих је најјачи достигао 5,6 јединица Рихтерове скале, погодили су централне делове Италије, објавио је Европско-медитерански сеизмолошки центар. Засад нема жртава, три особе се воде као нестале. Земљотрес се осетио у Риму, затворене су школе и поједине метро станице, јавља извештач РТС-а.

Последњи земљотрес, од 5,5 јединица Рихтера, регистрован је на 109 километара североисточно од Рима, са хипоцентром на дубини од 10 километара. Претходно су регистрована два, јачине 5,4 и 5,6 јединица по Рихтеровој скали.

Италијански премијер Пауло Ђентилони рекао је да нема погинулих, пренела је Бета.

Ђентилони, који се налази у посети Немачкој, рекао је у Берлину да је данашњи дан био "тежак за Италију" и додао да "срећом није било жртава".

Како јавља извештач РТС-а, цивилна заштита је саопштила да се трага се за три нестала фармера у погођеном подручју. 

Први земљотрес је регистрован у 10.25 сати, други 50 минута касније, а убрзо је уследио и трећи. Потреси су се осетили и у Риму.

Школе у Риму су затворене као и поједине метро станице пошто су локалне власти из предострожности наложиле њихову евакуацију.

Наноси снега у централној Италији прелазе два метра. Обустављен је желелезнички саобраћај, а затворене су и поједине саобраћајнице.

Премијер Ђентилони затражио додатне војне снаге у погођеним подручјима, где специјалне снаге већ бораве неколико дана како би се отклониле последице снежног невремена.

Грађани су узнемирени због серије потреса и поларних температура какве се у Италији не памте у последњих 50 година.

Сеизмолог италијанског националног института за геофизику и вулканологију Вернер Мазоки рекао је да су најновији земљотреси нормална и очекивана појава због померања централне плоче дуж Апенинског полуострва, једне од најтруснијих зона у свету.

Регион Аматричеа, око 100 километара северно од Рима, погодио је у августу прошле године разоран земљотрес у којем је погинуло око 300 људи и изазвана велика материјална штета, а бројне старе зграде су потпуно срушене.

Два потреса магнитуда 5,5 и 6,1 степен погодила су 26. октобра области северно од Аматричеа, али у њима није било жртава, а још један земљотрес магнитуде 6,5 степени догодио се 30. октобра на истом подручју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво