Дуда Трампу: НАТО се осећа добро, а ЕУ желимо целовиту

Председник Пољске Анджеј Дуда одбацио је оцену новоизабраног америчког председника Доналда Трампа да је НАТО застарела организација и поручио му данас да се НАТО осећа добро и да то што јача источно крило на границама према Русији показује виталност западног војног савеза.

"НАТО се осећа добро. Не видим никакве активности које би водиле слабљењу западног војног савеза. У овом тренутку у Пољској имамо америчку војску која је прешла наше границе. Појачано присуство НАТО у нашем делу Европе је чињеница. То је оно што интересује нас", казао је председник Дуда пољском радију РМФ ФМ.

Дуда је одбио бојазни да би Трамп када уђе у Белу кућу могао да опозове операцију "Атлантик ризолв" у оквиру које након руске анексије Крима САД јачају војно присуство у Европи, и да би могао да врати натраг у САД 3.500 војника америчке оклопне бригаде који су прошле седмице стигли са 87 тенкова и неколико стотина борбених возила у Пољску.

"Управо супротно. То указује пре на виталност НАТО него да ће му се десити нешто лоше", казао је Дуда.

Пољски председник истакао је да Трампа окружују саветници који ипак за разлику од њега имају искуства и знања како функционише НАТО и какве су његове структуре.

Изјаву Трампа да је Брегзит величанствена ствар и да очекује да и друге чланице ЕУ пођу британским примером пољски председник такође је одбио и приписао је посебним интересима новог америчког председника.

"Пре свега свако има своје интересе. На те речи треба гледати и из тог угла. Очигледно је да смо ми, Пољска, присталице тога да Европа остане целовита. Ми, Пољаци, били би најзадовољнији када би Велика Британија остала у ЕУ. Брегзит сигурно није нешто због чега би могли да будемо задовољни али одлука је на британском друштву које се изјаснило на референдуму", казао је Дуда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво