Преврнуо се брод с мигрантима у Медитерану, нестало 180 људи

Четири особе су погинуле, а скоро 180 људи је нестало након што се брод са мигрантима у суботу преврнуо у Медитерану, саопштили су УНХЦР и Међународна организација за миграције.

Бројчани подаци су засновани на сведочењу четири спасена путника који су стигли у јужну италијанску луку Трапани, наводи се у саопштењу, преноси АФП.

Претпоставља се да је свих 180 несталих погинуло, саопштили су званичници након што су разговарали са четворо преживелих - два Еритрејца и два Етиопљанина, који су у понедељак увече стигли у Трапани на Сицилији.

Након разговора са преживелима, које су описали као истраумиране и исрцпљене, хуманитарни радници из УНХЦР-а и Међународне организације за миграције изнели су детаље најновије трагедије која се догодила у водама код обала Либије.

Преживели су навели да је дрвени брод у петак напустио Либију са више од 180 људи, који су сви пореклом из источне Африке.

После петочасовне пловидбе, мотор се покварио и брод је почео да се пуни водом, а како је полако тонуо, све више људи се утапало.

Након више сати проведених у води, преживеле је у суботу, око 30 наутичких миља од либијске обале, спасио француски брод који оперише у склопу операције Тритон Европске пограничне агенције Фронтекс.

Потом је преживеле преузео други брод Фронтекса и пребацио их у Трапани, заједно са четири тела која су извучена из воде и 34 људи који су спасени са другог мигрантског брода који се такође нашао у невољи.

Око 181.000 људи регистровано је у италијанским лукама 2016. године док је УНХЦР забележио више од 5.000 смртних случајева на свим мигрантским рутама широм Медитерана, подсећа француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи