Тајванци рекли "збогом" нуклеарној енергији

Тајвански парламент је донео одлуку о ревизији закона која треба да омогући престанак коришћења нуклеарне енергије до 2025. године, што је мотивисано страхом од последица сличних онима у Фукушими. Пут ка потпуном одрицању од нуклеарне енергије ће, међутим, бити веома тежак, што показују и примери суседа који настављају да се њоме користе.

Тајвански парламент, у којем већину има владајућа Демократско-прогресивна партија (ДПП), прошле недеље је одобрио измене Закона о снабдевању електричном струјом. Њима се предвиђају мере за стимулисање рада приватног сектора ради повећања производње струје из обновљивих извора и потпуног одрицања од коришћења нуклеарне енергије, јављају источноазијски медији.

Тим амандманима, приватним компанијама је дато право да струју коју су произвеле из обновљивих извора директно продају становништву, а не државној електропривреди, како је то био случај до сада.

Пацифичко острво са нешто више од 23 милиона становника ће престати са коришћењем нуклеарне енергије 2025. године, када би и последњем од шест реактора који се сада користе требало да истекне рок употребе.

Тајван је први политички ентитет на Азијском континенту који се у потпуности одриче нуклеарне енергије.

Та одлука значи да нуклеарна централа "Лунгмен", чија је изградња била привремено заустављена 2014. због великих народних протеста и критика у вези са низом грешака у пројектовању и изградњи – никада неће бити довршена.

Одлука тајванских власти мотивисана је страхом од мрачног сценарија који је 2011. виђен у јапанској префектури Фукушима. Пропраћена је са одобравањем и олакшањем, поготово грађана престонице Тајпеја, са обзиром на то да се две нуклеарне централе налазе на само тридесетак километара од њега.

Такође, Тајванци сматрају да је њихово острво, које је слично Јапану, изложено великом броју јаких земљотреса, исувише мало да би иједан његов део могао да остане безбедан по здравље у случају евентуалног изливања радијације.

У матици Кини, међутим, наставља се изградња 20 нових нуклеарних реактора, од којих се очекују да ће становништву и привреди обезбедити стабилно снабдевање струјом и тако омогућити одржавање високе стопе економског раста, и допринети ублажавању изузетно тешког проблема атмосферског загађења, чији су главни узрок термоелектране на угаљ и коришћење тог фосилног горива у домаћинствима.

И у суседном Јапану, владајућа коалиција са премијером Шинзо Абеом на челу, залаже се за постепено враћање у функцију већег броја реактора, који су у годинама након несреће у префектури Фукушима строго тестирани и чија је безбедност унапређена, јер то налаже економска реалност, односно потреба да се јефтинијом струјом стимулише посустала привреда и да се смањи велики трошак за увоз угља и природног гаса. Тај трошак је настао услед затварања нуклеарних реактора након катастрофе у Фукушими, и проузроковао дефицит у спољној трговини.

Тежак пут ка потпуном одрицању од нуклеарне енергије

На Тајвану постоје три функционалне нуклеарне централе – две на крајњем северу и једна на крајњем југу. Оне, са својих шест реактора, генеришу између 16 и 19 одсто укупне количине произведене струје.

У овом тренутку, Тајван између 75 и 78 одсто својих енергетских потреба испуњава коришћењем угља и природног гаса, док се само четири процента електричне струје производи коришћењем снаге ветра и других обновљивих извора енергије.

Ипак, тајванска влада планира да либерализацијом енергетског тржишта, осетним повећањем улагања у технологије за експлоатацију енергије ветра и сунца, и куповинама природног гаса, до 2025. године у потпуности одмени нуклеарну енергију, без повећања удела термоелектрана у производњи струје, не само због тога што оне нису еколошки чисте, већ и зато што Тајван скоро половину угља који се у њима користи као гориво мора да увози из матице Кине.

Одрицање од коришћења нуклеарне енергије једно је од програмских опредељења и обећања које је нова председница Цај Ингвен истакла пред својом странком ДПП, током изборне кампање прошле године.

Критичари измене закона тврде да либерализација тржишта електричне енергије коју тај закон предвиђа неће довољно допринети расту снабдевања из обновљивих извора, јер његове одредбе чине дистрибуцију струје произведене из тих извора прескупом, због тога што од приватних учесника у тржишној утакмици траже да обавезно у резерви држе веће количине неискоришћене енергије.

То, тврде они, погодује Тајванској електропривреди, великом државном систему, који је једини способан да настави пословање уз држање већих залиха енергије. 

Такође остају и питања великог трошка за уклањање горива и постројења у нуклеарним централама и тога како ће бити надокнађен огромни губитак настао прекидом градње нове нуклеарке са два реактора "Лунгмен", на којој се ради још од 1999. године и у коју је уложено више од 10 милијарди долара, а да притом њен (довршени и тестирани) први реактор никада није пуштен у комерцијалну употребу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво