Тајани води у трци за председника Европског парламента

Европски парламент у Стразбуру бира новог председника, који ће наследити Мартина Шулца, а у првом кругу гласања снажно вођство је остварио италијански конзервативац и бивши портпарол Силвија Берлусконија, Антонио Тајани, показују званични подаци.

Антонио Тајани, представник Европске народне партије десног центра, освојио је 274 од укупно 683 гласова, остваривши снажно вођство над кандидатом левог центра и, такође, Италијаном Ђанијем Пителом, за кога су гласала 183 члана Европског парламента, преноси Ројтерс.

Четири остала кандидата су освојила између 43 и 77 гласова.

Уколико ниједан кандидат у парламенту не освоји већину гласова после још два круга, прва два кандидата ће се вечерас надметати у одлучујућем четвртом кругу, објашњава британска агенција.

Питела је освојио мање гласова у поређењу са бројем посланичких места своје Социјалдемократске партије, док је Тајани освојио нешто мање од збира броја посланика своје Европске народне партије и 68 посланичких места центристичке групе АЛДЕ, чији се лидер Ги Верхофстад повукао у последњем тренутку и подржао Тајанија у коалицији против евроскептика.

Најмање седам кандидата претендује на функцију председника ЕП - троје Италијана, два Белгијанца, Румун и, упркос Брегзиту, Британка Џин Ламберт.

Антонио Тајани (63) се кандидује испред Европске народне партије десног центра - највеће групе у скупштини од 751 места, па се стога процењује и да ће победити, наводи АФП.

Тајани има солидно искуство - био је комесар ЕУ за саобраћај од 2008. До 2010, а потом комесар за индустрију 2010-2014. То му је помогло да "изнутра" сагледа рад Европске комисије.

У ЕП улази 1994. године, када је био међу оснивачима партије Форца Италија бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија.

Француска агенција оцењује да се ЕП суочава са бурним изборима после слома коалиције проевропских партија у време када се кризом погођена ЕУ суочава са таласом евроскептичног популизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи