Немачка, без забране за НДП

Немачки Савезни уставни суд одбацио је захтев за забрану екстремно десничарске Национал-демократске странке, наводећи да та ксенофибична странка не представља стварну претњу по демократски поредак.

"Захтев је одбачен", изјавио је судија Андреас Воскуле, додајући да је тачно да странка има антиуставне циљеве, али да тренутно нема конкретних доказа да би у томе могла и да успе.

Захтев за забраном је Савезном уставном суду у Карлсруеу 2013. поднео Бундесрат, веће немачких савезних покрајина.

Забрана је тражена зато што је НПД оријентисана на "уклањање слободарског, основног поретка у целини", наводи Дојче веле.

То је био други захтев да НПД буде забрањена.

Први покушај пре десет година био је безуспешан, јер су судије имале озбиљне сумње у поузданост доказног материјала.

Бундестаг и Савезна влада који су заједно стајали иза првог захтева за забраном, нису могли да се договоре око подршке захтеву Дома савезних покрајина.

Премијер Саксоније Станислав Тилих из ЦДУ је, између осталог, НПД окарактерисао као "базу десно-екстремистичке мреже".

Савезна канцеларија за заштиту уставног поретка својевремено је тврдила да је НПД у сталној кризи персонално, стратешки, изборно-политички.

Стање странке која је основана 1964. се временом погоршавало. У септембру прошле године, на покрајинским изборима у покрајини Мекленбург Предња Померанија испала је и из тог последњег покрајинског парламента у коме је имала посланике.

Тако су се приходи НПД-а из буџета још више смањили, јер странке добијају надокнаду за трошкове предизборне кампање.

Мањи приходи значе и мању способност НПД-а и његових око 5.000 чланова да воде кампању. И на локалном нивоу странка је маргинална. Од 230.000 званичника у целој Немачкој, само њих око 360 су из НПД-а.

Заговорници забране указују на "идеолошку повезаност" те странке са  националсоцијализмом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво