Трамп критикује Меркелову због неселективног пријема избеглица

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп упутио је критику немачкој канцеларки Ангели Меркел због, како је рекао, неселективног пријема избеглица, који је према његовом мишљењу довео до ескалције радикалног исламског тероризма у Европи.

У интервјуу лондонском Тајмсу, првом који је дао за неке иностране медије, Трамп је указао на, како је рекао, озбиљан пропуст Ангеле Меркел.

"Имам велико поштовање према њој и мислим да је велики лидер. Ипак, сматрам да је направила катастрофалну грешку и да је примила те илегелане избеглице, примајући те људе одакле год су долазили без јасније информација ко одакле долази. Мислим да је то грешка, срешћу се са њом, поштујем је и драга ми је и разумем да људи праве грешке, али мислим да је ово велика грешка", истакао је Трамп.

Трамп је избегао да одговори коме више верује Ангели Меркел или Владимиру Путину.

"Сада у почетку верујем обома, а онда ћемо видети колико ће то да траје, можда неће трајати дуго", нагласио је Трамп.

Истовремено је директор Централне обавештајне агенције Џон Бренан упутио озбиљну критику на рачун новоизабраног председника Трампа и његов однос према обавештајној заједници.

"Постоје многе опасности. Мислим да свет сада пажљиво гледа и слуша шта господин Трамп говори. Ако он нема поверење у нашу обавештајну заједницу, коју поруку шаље нашим партнерима и савезницима као и нашим непријатељима. Мислим да господин Трамп мора да разуме да се овде не ради о њему. Реч је о САД о нашој националној безбедности", наводи Бренан.

Ово је на неки начин био одговор обавештајне заједнице на оштре критике Доналда Трампа којима је оптужио обавештајне агенције да намерно пуштају одређене информације у медије како би оспориле легитимност његовог избора за председника.

Медији очекују да ће се однос Трампа и обавештајне заједнице нормализовати када његови кандидати дођу на најважнија места, али остаје питање колико ће више хиљаде запослених у тим институцијама искрено веровати новом председнику.

"Нуклеарно наоружање треба значајно да се смањи"

Доналд Трамп је у интервјуу за Тајмс истакао да ће понудити укидање санкција против Русије у замену за споразум о смањењу нуклеарног оружја са руским председником Владимиром Путином.

Трамп је навео да жели да се арсенал нуклеарног оружја две највеће нуклеарне силе на свету, САД и Русије, "значајно смањи".

"Русија је под санкцијама. Хајде да видимо да ли можемо да направимо неке добре споразуме са Русијом. Прво, мислим да нуклеарно оружје треба значајно да се смањи", рекао је Трамп.

Критиковао је Русију због интервенције у Сирији, рекавши да је то "веома лоша ствар која је довела до ужасне хуманитарне ситуације", пренео је Ројтерс.

Трамп је најавио да ће зета Џереда Кушнера задужити да издејствује мировни споразум на Блиском истоку.

Позвао је Британију да уложи вето на сваку нову резолуцију Савета безбедности УН која се критички односи према Израелу.

Поновио је и критике на рачун одлазећег председника Барака Обаме по питању нуклеарног споразума са Ираном.

Трамп је оценио да је НАТО "застарела организација" која се "није трудила да се бави тероризмом".

"НАТО има проблема. Та Алијанса је застарела, јер је пре свега креирана пре много, много година", рекао је Трамп у интервјуима за немачки таблоид Билд и лондонски Тајмс у издању од понедељка.

Поводом Брегзита, Трамп је рекао да "људи и земље желе сопствени идентитет" и да је Уједињено Краљевство "желело сопствени идентитет".

Новоизабрани амерички председник верује да ће и друге земље напустити Европску унију после одлуке Британије да иступи из блока.

"Мислим да људи желе сопствени идентитет, па као ме питате мислим да ће и остали изаћи", рекао је Трамп.

Оценио је да је на резултат референдума одржаног у Британији у јуну прошле године утицао прилив избеглица у Европу, где је током прошле године ушло више од милион људи, пренео је АФП.

"Да нису били приморани да прихвате све избеглице са свим проблемима које они носе, мислим да не би било Брегзита. То је кап која је прелила чашу", нагласио је Трамп.

Говорећи о избеглицама у Европи, Трамп је рекао да би њихов долазак могао да изазове распад ЕУ.

"Мислим да неће бити тако лако одржати ЕУ заједно. И мислим да, уколико избеглице и даље буду долазиле у различите делове Европе биће веома тешко одржати је, јер су људи због тога бесни", сматра Трамп.

Трамп је навео да ће трговински споразум са Британијом бити добар за обе стране, потврдивши да ће се непосредно после инаугурације 20. јануара састати са британском премијерком Терезом Меј.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се