Париз, подршка дводржавном решењу сукоба Израела и Палестине

Делегати из 70 земаља, који су се окупили на мировној конференцији о Блиском истоку у Паризу, потврдили су да се само дводржавним решењем између Израела и Палестине може решити сукоб између две земље.

Они су, такође, упозорили да неће признати предузимање било каквих једностраних корака неке од тих земаља, који би могли да прејудицирају исход преговора, преноси Ројтерс.

У коначном саопштењу мировне конференције за Блиски исток делегати су се уздржали од критиковања планова новоизабраног америчког председника Доналда Трампа да премести Амбасаду САД у Јерусалим, али су поручили да ће за заинтересоване стране нова конференција бити одржана до краја године.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро изјавио је раније данас да ће, уколико Трамп пресели амбасаду САД у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, то имати "изузетно озбиљне последице".

Еро је, у изјави француској телевизији, рекао да је уверен да ће Трамп закључити како је немогуће да испуни обећање о пресељењу амбасаде које је дао током предизборне кампање, пренео је АФП.

У Паризу је данас одржана велика међународна конференција у покушају да се отпочну мировни преговори између Израелаца и Палестинаца.

Палестинци су поздравили одржавање овог састанка, али Израел, који не присуствује конференцији, тврди да је скуп организован против те земље.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху назвао је париску конференцију "намештеном" са циљем да се усвоје додатни антиизраелски ставови.

Израелци и Палестинци позвани су да саслушају закључке састанка, али не и да учествују у раду током самита.

Дводржавно решење за палестинску државу поред Израела одавно подржавају обе стране, али имају потпуно различите визије о типу државе која би требало да буде успостављена, при чему Израел одбацује међународну умештаност у мировни процес.

Данашња конференција одржава се у тренутку нових тензија између Израела и међународне заједнице након што су Уједињене нације прошлог месеца усвојиле резолуцију којом се осуђује изградња израелских насеља на окупираној територији, објавио је раније Би-Би-Си.

Израел је оптужио администрацију одлазећег америчког председника Барака Обаме да је омогућио усвајање те резолуције тиме што није употребила право вета у Савету безбедности УН.

Последња рунда директних мировних преговора између две стране пропала је у априлу 2014. , због жучног спора у вези са израелским насељима, а израелске трупе и Палестинци и даље се често сукобљавају на Западној обали.

Палестинци се жестоко опиру израелским насељеничким активностима на Западној обали и у источном Јерусалиму, територији коју желе за своју будућу државу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво