"Гвоздена бригада" НАТО стигла у Пољску

Овога викенда у Пољској се славио долазак америчких трупа. То је највеће америчко ангажовање у Европи у последњих неколико деценија. Пољски и званичници Алијансе, тврде да је то велики корак ка безбедности и миру у региону и целој Европи. Гомилање трупа НАТО-а на својим границама, Москва види као претњу.

Седиште такозване "гвоздене бригаде" која броји три и по хљаде војника и тешку атриљерију, јесте у пољском граду Жагању, удаљеном 100 километара од границе са Немачком. На свечаном дочеку смењивали су се војни оркестри, они који су хтели, разгледали су тенкове и другу војну машинерију.

Америчка јединица која је стигла у Пољску је посебна јединица основана за потребе савезника. Одлука је донесена у јулу 2016. , али је многе збунило што се реализује пре него што нови амерички председник Доналд Трамп ступи на дужност.

"Како би одржали борбену готовост ови војници ће спроводити реалне и озбиљне вежбе са савезницима у Пољској и широм Европе", каже заменик команданта америчке војске у Европи Тимоти Мекгир.

Званична Варшава тврди да је то крај руског утицаја у региону и поручује новоизабраној америчкој администрацији да не може да побољшава односе са Москвом на рачун Пољске.

"Са војне тачке гледишта, Руси имају у својим западним провинцијама неколико дивизија, плус 'искандер' ракете у Калињинграду. У односу на руске снаге, једна америчка бригада у Пољској представља само политичко упозорење", оцењује Антони Камински из пољске Академија наука.

Припадници "гвоздене бригаде", чије се распоређивање сматра највећим подухватом још од периода хладног рата, боравиће и у Естонији, Литванији, Летонији, Румунији, Бугарској и Мађарској.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи