Британски медији: Циљ Терезе Меј да отежа процес Брегзита

Британска премијерка Тереза Меј има за циљ да процес изласка Велике Британије из ЕУ буде у складу са правилима, али веома тежак, а план за његово вођење изложиће у уторак, пишу британски медији.

Меј је раније најавила да ће поступак Брегзита формално покренути најкасније до краја марта, када ће активирати члан 50 Лисабонског уговора, али не сме занемарити одлуку Врховног суда који треба да одлучи да ли ће пре отварања процедуре о томе морати да се изјасни парламент, наводе британски медији.

Суд би одлуку требало да донесе до краја јануара, а британска премијерка месецима је под притиском да што пре представи стратегију будућих преговора са Бриселом који ће дефинисати односе Велике Британије и ЕУ после разлаза.

Меј ће у званичном обраћању у уторак позвати грађане Велике Британије да се уједине и подрже Брегзит и затражити да се престане са "међусобним увредама и нетрпељивошћу између противника и присталица Брегзита", саопштили су извори из кабинета премијерке.

Британски медији наводе да ће председница владе поставити смернице за "тежак и сложен Брегзит" и услове попут повлачења са јединственог европског тржишта и из царинске уније, али и из јурисдикције Европског суда правде, како би Велика Британија поново преузела контролу над имиграцијом из ЕУ.

Сандеј тајмс пише да ће Меј саопштити да жели "сложен процес Брегзита, али у складу са правилима", а лист Сан наводи да ће премијерка "показати да су услови Велике Британије за излазак из Уније веома озбиљни".

Сандеј телеграф, позивајући се на изворе блиске влади, преноси да ће "грађани бити сигурни да када премијерка каже 'Брегзит значи Брегзит', она то заиста и мисли".

Министар задужен за Брегзит Дејвид Дејвис поново се у ауторском тексту за Сандеј тајмс заложио за прелазни споразум Лондона и Брисела који ће важити док трају преговори, наводећи да Велика Британија "не жели да ЕУ пропадне, већ да напредује и политички и економски".

Он је додао да ће Лондон настојати да убеди своје европске савезнике да ће ново партнерство ЕУ и Велике Британије помоћи у даљем напретку Уније.

Главни преговарач Европске комисије о Брегзиту Мишел Барније упозорио је јуче да ЕУ мора бити свесна ризика по сопствену финансијску стабилност које носе предстојећи преговори са Лондоном.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво