Пекинг: О политици "једне Кине" не може се преговарати

Министарство спољних послова Кине саопштило је да се о политици "једне Кине" не може преговарати, поново одбацивши наговештај новоизабраног председника САД Доналда Трампа да би америчку политику у погледу Тајвана могао да искористи као "монету за поткусуривање" између две стране.

"Влада Народне Републике Кине је једина легитимна влада која представља Кину. То је чињеница коју је признала међународна заједница и коју нико не може да промени", изјавио је портпарол кинеског Министарства Лу Канг, преноси АП.

Трамп је у петак за Вол стрит џорнал рекао да је "све подложно преговорима, укључујући политику 'једне Кине'", подсећа америчка агенција, оцењујући да је тај интервју најновији знак да ће Трамп уздрмати америчко-кинеске односе, посебно кад је реч о Тајвану, који Кина сматра кључним националним интересом.

Кина је већ гневна због телефонског разговора који је Трамп прошлог месеца имао са председницом Тајвана Цаи Инг Вен, што је било први пут да је један амерички председник, односно новоизабрани председник, јавно разговарао са лидером Тајвана у последњих скоро 40 година.

Откако је признао Пекинг 1979, Вашингтон одржава само незваничне односе са Тајваном, острво са самоуправом које Пекинг сматра својом територијом, али је Трамп, откако је победио на председничким изборима у новембру, више пута запретио променом такве политике.

Пекинг је до сада више пута поновио своје одбијање да преговара о Тајвану, а кинески политички посматрачи су данас изразили очекивање да се одговор Пекинга променити након Трампове инаугурације 20. јануара.

Након што је више пута напао Кину током предизборне кампање, Трамп је наставио да критикује Пекинг путем Твитера због војног јачања у спорним областима Јужног кинеског мора, подсећа америчка агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво