Протести у Баскији због раздвајања затвореника ЕТА

Више десетина хиљада особа протестује у баскијском граду Билбау тражећи да се дозволи да око 350 чланова и симпатизера баскијске организације Баскијска домовина и слобода (ЕТА), који су у затвору, служи своје казне ближе тој аутономној шпанској покрајини.

АП истиче да су по први пут, поред породица затвореника, рођаци жртава ЕТА учествовали у годишњим демонстрацијама.

Учесници протеста држали су транспарентне на којима је писало "Ја осуђујем" намењеним политици шпанске владе расподеле затвореника ЕТА у 40 затвора широм Шпаније како би се ограничили њихови међусобни контакти.

За скоро 40 година своје кампање за борбу за независност Баскије, припадници ЕТА убили су 829 особа.

Та организација је 2011. године објавила стални прекид ватре, али је шпански министар унутрашњих послова рекао да неће бити промене у политици дисперзије док се не спроведе потпуно разоружавање чланова групе и док они не затраже помиловање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи