Пољаци широм земље пикником дочекују америчке војнике

Уз премијерку Беату Шидло у војној бази Жагањ на западу Пољске, војним пикником "Безбедна Пољска" у свих 16 метропола пољских војводстава, грађани свечно дочекују 3.500 војника америчке оклопне бригаде који су размештени у Пољској у оквиру јачања америчког војног присуства у Европи након руске анексије Крима.

Изложено наоружање, борбена возила и војна опрема, бродови, хеликоптери, прикази тренинга за војне параде, концерти, незаобилазни војнички пасуљ из казана, атракције су на које је Пољаке позвао министар одбране Антони Маћеревич у Варшави и још 15 главних градова пољских региона, а у свима ће се преко великих екрана на отвореном преносити поподне и централни дочек Американаца у Жагању.

"Долазак америчке оклопне бригаде и батаљона НАТО-а од априла историјски је догађај стратешког значаја", рекао је поводом дочека министар Маћеревич.

По његовој оцени присуство укупно 7.000 америчких и савезничких војника НАТО-a у Пољској значи дефинитивни крај сфере утицаја договорених у Јалти и први пут од Другог светског рата, па чак и након пада гвоздене завесе, да Пољска више не мора да се обазире да ли ће Русија на њене планове и активности ставити вето.

САД су током ове седмице у базе на западу Пољске послале 3.500 војника 3. оклопне бригаде 4. пешадијске дивизије из Форт Карсона у Колораду са 87 тенкова, 144 борбених возила, 18 хаубица паладин – укупно више од 1.000 возила, а од фебруара део бригаде одлази на војне вежбе у чланице НАТО-а на источном крилу, на границама према Русији.

Команда бригаде и логистика остају у Пољској, а ротације војника обављаће се сваких девет месеци, али без пауза, као што је до сада био случај, тако да је америчка војска од сада у Пољској присутна стално.

Русија је слање америчких војника у Пољску у операцији Атлантик ризолв и размештање четири борбена батаљона НАТО-а у Пољској, Литванији, Летонији и Естонији осудила као гомилање трупа те претњу по безбедност Русије и њене интересе.

Док Пољаци срдачно дочекују америчке војнике и две трећине се, према најновијим анкетама, залаже да у Пољској остану стално, док је свега 23 одсто грађана против, данас у Москви провладина руска организација Антимајдан намерава да демонстрира испред немачке амбасаде.

Уз протест због тога што НАТО гомила трупе и појачања на граници са Русијом, активисти Антимајдана желе да изразе солидарност с Немцима који су протестовали због тога што америчко тешко наоружање пролази у конвојима преко територије Немачке из луке Бремерхафен даље на исток, јављају пољски медији.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво