Перу, Србин међу ухапшенима због трговине дрогом

Један држављанин Србије и петорица Перуанаца ухапшени су у Перуу након што су власти те земље пронашле више од две тоне кокаина скривеног у пакетима шпаргли. Планирано је да пакети буду послати бродом за Амстердам.

Петорица ухапшених сумњиче се да су учествовали у операцији кријумчарења у склопу пословања са гурманском храном, пренео је Ројтерс.

"У јучерашњој операцији смо ухватили шесторицу трговаца дрогом. Најважнији у групи био је држављанин Србије. Код њих смо нашли две тоне кокаина", каже генерал перуанске полиције Хектор Лојаза.

У рацији на магацин извозника поврћа у предграђу Лиме, која је уследила након што су обавештајне службе указале на криминалну активност, заплењена су и два теренца, 75.000 долара у кешу и пиштољ "глок", наводи се у саопштењу полиције и канцеларије државног тужилаштва.

Лојаза напомиње да су шверц водили и финансирали Срби. "Ухапшени је један од коловођа, био је главни координатор сарадње са Перуанцима. Он је био одговоран за скупљање целе количине дроге и обезбеђивао је њен транспорт до луке",додао је Лојаза.

У кријумчарењу кокаина рутом Јужна Америка - Европа учествују балканске организоване криминалне групе које се удружују на основу географског порекла, кримималне прошлости и родбиснких веза. Због високе цене кокаина и ниског стандарда зарада у региону је мала, али зато у западној Европи килограм кокаина вреди и до 80 хиљада евра.

Једна балканска организована криминална група, радећи са другим групама у току године у више наврата прокријумчари укупно 500 до хиљаду килограма кокаина. Може да оствари годишњи профит између 15 милиона и 30 милиона евра. Зарада се увећава на 70 милиона до 100 милиона евра годишње у случајевима када организоване криминалне групе учествују и у уличној продаји у земљама Западне Европе.

Перуански званичници процењују да би улична вредност заплењеног кокаина у Европи била око 150 милиона евра. Перу је уско повезан са Колумбијом као највећим светским произвођачем кокаина, и појачао је шверц наркотика бродовима после закона којим је перуанској војној авијацији дозвољено да обарају авионе за које власти сумњају да преносе дрогу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво