Обама укинуо "политику отворених врата" за кубанске мигранте

Одлазећи председник САД Барак Обама окончао је петодеценијску "политику отворених врата" за кубанске мигранте, за које ће сада важити слична правила као за остале грађане Латинске Америке.

Пре него што напусти Белу кућу, Обама је одбацио правила из шестесетих година, која су омогућавала кубанским мигрантима брзо добијање америчког држављанства.

"Од сада, Кубанци који желе да уђу у САД илегално и не испуњавају услове за хуманитарну помоћ, биће изложени истим правилима као остали мигранти", рекао је Обама. 

Протеклих деценија, кубански мигранти који дођу на америчко тло, обично су добијали стално боравиште у року од годину дана а заузврат је званична Хавана примала Кубанце којима је боравак одбијен или су из Америке депортовани. Званичан, позитиван став владе у Хавани саопштен је преко државне телевизије.  

"Дошло је до важног корака напред у билатералним односима пошто је сада загарантован систем редовне, безбедне и уређене миграције. На тај начин је прекинута досадашња пракса да се сваком кубанском имигранту у Америци даје држављанство", поручено је преко кубанске државне телевизије.

Кубанци су углавном позитивно реаговали на промену америчке политике.

"Мислим да је ово веома добра мера америчке администрације јер се тако зауставља прилив Кубанаца овде осим оних који су против кубанског режима и беже из земље. Али, против сам тога да људи долазе само да би овде зарадили и после годину дана се вратили на Кубу. Већина људи који у последње време долазили не планира да се врати на Кубу", каже Армандо Гутерес из Мајамија.

Према подацима из 2013. године, у Сједињеним Америчким Државама је живело више од два милиона људи кубанског порекла, углавном, 68 одсто на Флориди. Број Кубанаца који улази у Америку је знатно порастао од почетка отопљавања односа Вашингтона и Хаване 2014. године.

Тренутно има око 1,8 милиона Кубанаца који имају америчко држављанство.

Није, међутим, јасно како ће се односи двеју земаља развијати у будућности пошто је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп заузео много чвршћи став према влади у Хавани и позитивне промене би могле бити угрожене. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво