Трампов шеф Пентагона: Путин покушава да разбије НАТО

Пензионисани амерички генерал Џејмс Матис, којег је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изабрао за новог шефа Пентагона, данас је у писаном сведочењу Конгресу навео да руски председник Владимир Путин покушава да "разбије НАТО" и да Кина губи поверење својих суседа.

"У овом тренутку најважнија ствар јесте да признамо реалност онога са чиме се суочавамо када је у питању господин Путин и да признамо да он покушава да разбије Северноатлантски савез", навео је Матис, преноси АФП.

Матис је рекао да САД морају да предузму "дипломатске, економске, војне и кораке у вези са Алијансом", радећи са својим савезницима како би се одбраниле тамо где морају.

Навео је и да САД морају да буду спремне да се супротставе понашању Русије у подручјима у којима две земље не могу да сарађују.

Матис, који ће у случају позитивног мишљења америчког Конгреса постати нови министар одбране САД, требало је да се данас лично појави пред конгресменима, на шта је пристао, али је Трампов транзиоциони тим јуче изненада отказао Матисов долазак у Конгрес.

Ројтерс преноси да су зато писани одговори на питања конгресмена достављени члановима Комитета за оружане службе Сената, чије је заседање започело у јутарњим сатима по вашингтонском времену.

"Ми смо се ангажовали заједно са Русијом, чак и у најмрачнијим данима Хладног рата, и ја подржавам жељу новоизабраног председника да се ангажује у раду са Русијом. Истовремено, када идентификујемо друга подручја у којима не можемо да сарађујемо, ми морамо да се супротставимо руском понашању и да се бранимо уколико Русија одлучи да делује против наших интереса", написао је Матис.

Међу изазовима које је поставила Русија, навео је руско учешће у хаковању и рату информацијама током предизборне кампање за шефа Беле куће.

Потенцијални нови шеф Пентагона је такође рекао да "Кина кида поверење дуж своје периферије", а АФП подсећа на то да је јачање војних капацитета Кине у Јужном кинеском мору подстакло напетости између Пекинга и суседа у региону, као и Сједињених Америчких Држава.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво