Захарова: Спремни смо за нормализацију односа са САД и Канадом

Русија је спремна да обнови "нормалан дијалог" са САД и Канадом, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Неосноване су оптужбе о Трамповим везама са Русијом, истиче Захарова.

"Спремни смо да одржимо нормалан и прагматичан дијалог. Увек смо били оптимистични у погледу односа са другим земљама. Ми смо отворени за дијалог", поручила је Марија Захарова, пренео је Тас.

Портпаролка руског Министарства спољних послова изјавила је да извештај о наводним хакерским нападима Москве и везама новоизабраног председника САД Доналда Трампа са Русијом садржи неосноване оптужбе.

"Осим заиста звучног назива, документ, чији је основни циљ био да закомпликује новом тиму процес успостављања односа са Русијом, не садржи никакве озбиљне чињенице, никакве доказе. Написан је устаљеним тоном. То су све неосноване оптужбе", тврди Захарова на недељном брифингу за новинаре.

Портпаролка руског министарства сматра да је проблем у томе што особа која је саставила извештај не влада руским језиком, пренео је Спутњик.

Бивши шпијун британске службе МИ-6, који је јуче у медијима разоткривен као аутор документа на 35 страна, у којима стоји да је Русија наводно помогла у избору Трампа за новог председника САД и имала компромитујуће податке о новом шефу Беле куће – плаши се "брзе и потенцијално опасне реакције Москве против њега".

То је за британски лист Дејли телеграф раније изјавио неимовани и том шпијуну близак извор којег дневник идентификује као 52-годишњег Кристофера Стила, наводећи да је јуче ујутру побегао из својег дома у Сарија, "преплашен за сопствену безбедност".

Стил је је схватио да је само питање времена када ће бити објављен његов идентитет, пошто је амерички сајт Базфид објавио причу о документима који садрже оптужбе против Трампа.

Дејли телеграф наводи да је Стил суоснивач лондонске фирме "Орбис бизнис интелиџенс лимитид", а током деведесетих година прошлог века је био ангажован као шпијун МИ-6 у Москви. Британски лист наводи да је Стил оставио своју мачку комшијама и рекао им да ће бити одсутан "неколико дана".

У документу који садржи оптужбе против Трампа стоји да је он, између осталог, наводно плаћао проститутке за оргијање у кревету у којем су раније спавали одлазећи председник САД Барак Обама и његова супруга Мишел.

Трамп је на јучерашњој првој конференцији за медије од новембарске победе на изборима одбацио те оптужбе као "лажне вести" и рекао да се због њих осећа као да живи у нацистичкој Немачкој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи