Да ли ће аутомобилска индустрија морати да се прилагоди Трампу?

После најаве новоизабраног председника САД Доналда Трампа да ће увести царину од 35 одсто за увезене аутомобиле "Форд" је одустао од изградње фабрике у Мексику. "Фијат" најављује изградњу фабрике у Мичигену док "Џенерал Моторс", "Волксваген" и јапански произвођачи још одолевају притиску.

Десет дана уочи инаугурације новоизабраног америчког председника, ужурбано се попуњавају места у новој администрацији. Велике контроверзе изазвала је одлука Доналда Трампа да за једног од највиших саветника у Белој кући именује свог зета Џереда Кушнера. Демократе тврде да је реч о сукобу интереса, али Трампов транзициони тим одговара да амерички закони против непотизма не важе за Белу кућу.

Уместо одговарања на критике демократа, Трамп време до инаугурације користи за уговарање нових послова и инвестиција. Са кинеским милијардером и оснивачем портала "Алибаба" разговарао је о отварању милион радних места у Америци.

"Имали смо сјајан састанак, разговарали смо о послу и отварању радних места. Видели сте и да "Фијат" планира изградњу велике фабрике у Мичигену, и због тога смо веома срећни", рекао је новоизабрани председник САД.

Једно од кључних Трампових обећења у кампањи било је враћање радних места америчким радницима. Критиковао је стратегију аутомобилске индустрије да производи возила у Мексику и увози их у Сједињене Државе, запретивши увођењем царине од 35 одсто. Директор "Фијат Крајслера" каже да ће аутоиндустрија морати да се прилагоди Трампу.

"Наша компанија је месецима припремала план за нова улагања у Сједињеним Државама. Морамо да видимо какве ће последице имати повећање царина. Мислим да је свима нама потребно разјашњење", рекао је директор "Фијат Крајслер аутомобила" Серђо Маркионе.

"Форд" је одустао од изградње фабрике у Мексику и саопштио да ће 700 милиона долара уложити у проширење погона у Мичигену за прављење нових електричних возила, што је изабрани председник поздравио на свом Твитер налогу.

"Охрабрени смо политиком јачања раста, коју заступа изабрани председник Трамп. Пореска реформа кључна је за јачање америчке конкурентности и због тога одустајемо од изградње фабрике у Мексику", рекао је директор компаније "Форд" Марк Филдс.

"Сведоци смо све израженијег протекционизма, који заступа нови амерички председник, вршећи притисак на компаније да производе у Сједињеним Државама, упркос трговинском споразуму с Мексиком. Инвеститори и произвођачи су зато веома опрезни, док не виде како стоје ствари", каже економски аналитичар Вики Прајс.

"Џенерал Моторс", "Фолксваген" и јапански произвођачи аутомобила за сада не планирају измештање производње, упркос Трамповој претњи о увођењу царина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво