Протести због промене устава у Турској, полиција бацила сузавац

Турска полиција је употребила сузавац и водене топове како би растерала стотине људи који су се окупили на демонстрацијама против планираних измена устава које предвиђају проширење извршне власти председника Реџепа Тајипа Ердогана.

На протесте су позвали главна Републиканска народна партија, као и неколико невладиних организација и удружења адвоката.

Полиција је многе од демонстраната потиснула од прилаза згради парламента, пренео је Ројтерс, позивајући се на очевице.

Посланици турског парламента касније током дана почеће са расправом о планираним уставним променама.

Очекује се да ће парламент, којим доминирају посланици владајуће Партије правде и развоја, усвојити амандмане, који ће се на пролеће наћи и на референдуму.

Уставни амандмани отварају пут и да се Ердоган још два пута кандидује за председника, наводи АП.

Очекује се да би расправа у парламенту требало да потраје две недеље, а реформе морају да прођу два круга гласања и добију подршку најмање 330 од 550 посланика.

Водећа Ердоганова партија има 14 гласова мање од неопходних 330, али је осигурала подршку националистичке странке.

Шира овлашћења за председника 

Предложене промене уставних амандмана требало би да омогуће председнику да буде главни носилац извршне власти, да именује Владу, предлаже буџет и проглашава ванредно стање у држави.

Изменама би се и број места у парламенту повећао са 550 на 600, редуковала минимална старост чланова парламента са 25 на 18 и уредило да се председнички и парламентарни избори одржавају истог дана.

Главне опозиционе странке страхују да ће, уколико се ти амандмани усвоје, бити превише моћи у Ердогановим рукама, као и да ће систем у земљи постати диктаторски и удаљити Турску од демократије.

"Они покушавају да демократски парламентарни режим преокрену у тоталитарни режим", рекао је главни опозициони лидер Кемал Килчдароглу.

Са друге стране, Влада сматра да ће јак председнички систем смањити нестабилност у земљи.

Ердоган, доминантна личност турске политичке сцене последњих 14 година, сматра да само јако лидерство може да помогне раст Турске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво