Расте број жртава поларног таласа, у Европи умрло 20 особа

Најмање седам људи умрло је у Италији од хладноће у последња два дана, чиме се број жртава поларног таласа у Европи попео на 20.

Пет жртава смрзавања у Италији су бескућници, међу којима двоје пољских држављана, успркос томе šто су власти пре најављеног захлађења настојале склонити све људе без крова над главом.

Температура је пала на -10 степени у подручјима која су погодила три земљотреса у августу и октобру.

На Аматричеу и Акумоли, два места посебно погођена потресом, обилно је нападао снег, једнако као и у Апулији и на Сицилији.

Метеоролошке службе предвиђају нове снежне падавине током викенда.

Фудбалска утакмица талијанске лиге Пескара-Фјорентина која је требало да се одигра данас поподне одложена је због снега који је пао на стадион Пескаре, градића на обали Јадранског мора, у централној Италији.

Десет људи се смрзло у задња два дана у Пољској, где су температуре у неким деловима земље пале испод - 20 степени, саопштио јее у суботу владин Институт за државну безбедност.

"Седам особа је умрло од хладноће у петак, када је забележен и највећи број жртава ове зиме", рекла је Божена Висоцка, портпаролка института.

"Још три особе умрле су дан раније", додала је, чиме се "број жртава смрзавања од 1. новембра попео на 53".

Талас хладноће захватио је Пољску у ноћи на четвртак. Број жртава могао би расти за викенд, будући да ће температура остати испод - 20 степени.

Полиција позива Пољаке да буду опрезни и да припазе на оне којима прети хипотермија, особито бескућнике, преноси Н1 извештај Хине.

Москва, где се жива у термометру током ноћи спустила на -30 степени, славила је Божић по хладноћи каква није забележена већ 120 година, јавља агенција РИА Новости.

У Санкт Петербургу, где су забележена -24 степена, полиција је пронашла тело мушкарца који се смрзнуо у ноћи на суботу.

Турску је захватила снежна мећава која је парализовала Истанбул, где су у суботу отказане стотине летова и прекинут саобраћај Босфорским мореузом.

Прогностичари најављују да ће ветар ослабити током вечери, али ће температуре у Истанбулу идућих дана остати испод нуле.

У Бугарској, близу турске границе, пронађена су тела двоје илегалних ирачких миграната.

У Атини у суботу је температура била на нули, а на северу земље -15 степени.

И ŠШвајцарска је, јавља Метеоњуз, у ноћи на суботу била погођена поларном хладноћом, па је тако у Давосу било - 19, а у Берну - 15,5.

Најниже температуре ове зиме измерене су у петак ујутро у Ла Бревинеу, у Јури, минус од 29,9 степена на висини од 1000 метара. То село бележи апсолутни рекорд у хладноћи у Швајцарској: 12. јануара 1987. тамо је измерено -41,8 степени.

Талас хладноће захватио је у петак и балканске земље, спустивши температуру до -27, пре свега у горским пределима у Босни те на југу и на истоку Србије.

И у Француској, у Паризу и околини, температуре су током ноћи биле "изразито ниске", од -3 до -11 степени.

Узрок ове поларне хладноће је поларни фронт која из Скандинавије долази у средњу Европу.

И у Немачкој је ноћас било најхладније ове зиме, па је тако у неким селима у Баварској измерено -26, а у Берлину -15 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се