Поново протести у Сеулу, демонстранти траже смену председнице

Више стотина хиљада демонстраната вратило се на улице Сеула захтевајући хитну смену с власти јужнокорејске председнице Парк Геун Хје, којој је парламент изгласао опозив, као и извлачење потонулог трајекта Севол.

Организатори тврде да је око пола милиона људи изашло на улице Сеула, преноси АФП.

"Парк поднеси оставку, извуците Севол", узвикивали су учесници протеста док су се кретали ка резиденцији председнице - Плавој кући, канцеларији премијера и згради Уставног суда.

Демонстранти су, такође, тражили од владе да убрза своје напоре да извуче трајект Севол, који је потонуо 2014. године, како би се утврдио тачан узрок те несреће, у којој је погинуло више од 300 особа.

Око 30.000 присталица председнице организовало је контра-протест испред канцеларије специјалног тужиоца, који истражује скандал у који је умешана Парк.

Јужнокорејски парламент изгласао је прошлог месеца опозив Парк због умешаности у корупциони скандал, а Уставни суд сада треба да одлучи да ли ће потврдити њен опозив, подсећа АФП.

Велики број људи сваке недеље протестовао је у Сеулу захтевајући смену јужнокорејске председнице која се нашла на мети критике и због свог одговора на инцидент из 2014. године, када је потонуо трајкет Севол.

Јужнокорејски парламент прошлог месеца гласао је за опозив председнице пошто је заједно са својом сарадницом Чу Сун Сил оптужена за злоупотребу положаја, принуду, покушај принуде и покушај преваре.

Њих две су заједно са сарадницима вршиле притисак на велике компаније да дају допринос фондацијама које су основане с циљем да подрже њене политичке иницијативе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи