Америчка бригада у Пољској од 12. јануара, министру мало 7.000 војника

Пољски министар одбране Антони Маћеревич рекао је да ће америчка оклопна бригада у Пољску стићи 12. јануара, али да је 7.000 савезничких војника из САД и других чланица које ће добити Пољска као јачање источног крила НАТО мало ако би Русија решила да нападне његову земљу.

У Пољску ће стићи укупно, не само у оквиру америчке оклопне бригаде, скоро 7.000 савезничких војникa, истакао је Антони Маћeревич и додао да је то много више од тога што су икада замишљали, али да још може да се каже да је то мало.

"Ако би Русија, што није могуће, није реално, решила да свим снагама нападне Пољску очигледно да то нису снаге које би нам заједно са пољском армијом гарантовале победу", објаснио је Маћеревич пољској државној телевизији ТВП1.

Пољски министар одбране нагласио је да би у том случају Пољској у помоћ морале да дођу као појачања снаге које НАТО размешта у другим европским земљама и у САД.

У немачку луку Бремерхафен стиже ове седмице опрема оклопне америчке бригаде од 3.500 војника са 1.300 возила, од тога 87 тенкова, а даље возом у пољске војне базе на западу земље, где ће бити и команда у војној бази у Жагању.

Маћеревич је синоћ пољској телевизији потврдио незваничне информације пољске новинске агенције ПАП да је свечани дочек у Жагању планиран за 12. јануар.

Из матичних база у Пољској амерички војници премештаће се у друге чланице НАТО на источном крилу у оквиру савезничких војних вежби и програма јачања америчког присуства у том делу Европе као одговор на руску анексију Крима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се