Муке председнице Парк, шанса за Бан Кимуна

У Јужној Кореји је пред Уставним судом почео процес против председнице Парк, који би се лако могао завршити њеним разрешењем. Бивши генерални секретар УН Бан Кимун важи за главног фаворита за новог председника.

У престоници Јужне Кореје Сеулу почео је правни процес чији је циљ да се утврди да ли је председница Парк Гун Хје, чији су опозив прошлог месеца изгласали посланици националног парламента, одговорна за злоупотребу положаја.

Током гласања о неповерењу 9. децембра, којем је претходила серија демонстрација са милионским одзивом грађанства, опозиционим партијама приклонио се и део представника владајуће партије Сенури, чији је председница Парк истакнути члан.

Одлука посланика парламента да опозову председницу због јаке сумње да је у доношењу одлука од државног значаја била под утицајем своје пријатељице Чој Сун Сил, вође религијског култа, која није ни професионални политичар ни функционер изабран на регуларним изборима, привремено је, у форми суспензије, удаљила председницу Парк са функције и задовољила грађане, па су велики протести широм земље минули. Међутим, процедура налаже да се након гласања у парламенту одржи процес пред Уставним судом како би се ван сваке сумње доказале оптужбе против председнице и, у случају да су оне тачне, озваничила њена смена.

Друго саслушање у процесу у Сеулу одржано је јуче, а оно је битно јер је на њега први пут позвана и председница Парк. Она се том позиву није одазвала, а њени адвокати су у њено име негирали све наводе оптужнице, која је терети за несавесно обављање дужности и злоупотребу положаја, односно, конкретно, за запостављање дужности у време потонућа брода "Севол" у априлу 2014. године, када је погинуло више од 300 средњошколаца и чланова посаде, и за притисак да велике јужнокорејске компаније попут "Самсунга" новчано помогну приватне пројекте њене пријатељице и спиритуалног водича Чој Сун Сил.

Одбрана тврди да нема доказа који би ишли у прилог оптужнице и да је процес политички мотивисан, односно изнуђен због великих протеста које су подстакли политички противници председнице Парк, те да као такав представља "правду руље".

Истовремено, пред основним судом у Сеулу тече и процес против Чој Сун Сил и два службеника председничког кабинета за које се сумња да су били директно умешани у изнуђивање новца од угледних јужнокорејских предузећа за потребе пројеката које спроводе хуманитарне организације госпође Чој.

За шездесетогодишњу Чој јужнокорејски медији тврде да је ћерка преминулог вође култа "Црква вечног живота" и једна врста религијског медијума који под својом паском држи председницу Парк. Сумња се да је она, захваљујући вишедеценијском познанству и свом психолошком утицају на председницу, противправно дошла у посед строго поверљивих државних докумената, те да су се она лично и чланови њене религијске организације мешали у постављање државних функционера и креирање економске и војне политике Јужне Кореје.

Једна од ударних вести ових дана у Јужној Кореји јесте и хапшење ћерке Чој Сун Сил, коју су власти у Данској притвориле због нелегалног боравка у њиховој земљи. Јужнокорејска полиција истражује оптужбу да је једна од привилегија које је Чој стекла кроз своју блискост са председницом Парк и врхушком власти било уписивање њене ћерке на Женски универзитет "Ехва" без полагања тешког пријемног испита. Ћерка госпође Чој потом је и добијала неоправдано високе оцене упркос томе што није похађала наставу и радила потребне задатке. Стога је у току припрема захтева за изручење.

Бан Кимун као спасилац

Ако уставни суд, где пред судијама као тужиоци наступају посланици парламента, одлучи да се председница Парк огрешила о своју функцију, нови председнички избори морају бити одржани 60 дана од доношења пресуде.

Парк Гун Хје ступила је на дужност у фебруару 2013. године, а председнички мандат у Јужној Кореји траје пет година, тако да би је неповољна одлука суда коштала, од тренутка суспензије прошлог месеца, нешто више од годину дана обављања функције председника, као и привилегија које имају лидери државе и након повлачења.

Политичка олуја која је захватила Јужну Кореју озбиљно је уздрмала и њену партију Сенури, и у смислу губитка угледа и популарности, али и због тога што се пред Нову годину тридесетак посланика издвојило из њених редова да би оформили нову странку.

Политичке структуре у Јужној Кореји сада прижељкују стабилизацију ситуације, а као особа која би могла да прекине неизвесност и донесе прижељкивани мир најчешће се помиње бивши генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун, чији је мандат управо истекао и који би требало да се врати у земљу идуће недеље. Он је као репрезент Јужне Кореје на највишој позицији у Уједињеним нацијама у протеклих десет година стекао велику славу и наклоност народа.

Интересантно, Бан Кимуна су у своје редове позвале и владајућа партија Сенури и друга по популарности опозициона странка Народна партија. Јужнокорејски медији јављају да је он већ отпочео консултације са својим досадашњим сарадницима у вези са стратегијом за изборну кампању и да је већ заказано неколико политичких догађаја широм Јужне Кореје у којима ће он учествовати и где ће настојати да се прикаже као политичар који је близак обичним грађанима, што је одговор на чињеницу да је једна од најжешћих критика на рачун суспендоване председнице Парк то што је владала нетранспарентно, односно што није залазила у народ и да је у три године на челу државе одржала само четири редовне конференције за штампу, док су, рецимо, последња два америчка председника за осам година проведених на власти одржала сваки по око 160 прес-конференција.

Следећи јужнокорејски лидер имаће велики задатак да ревитализује економију која у последњих пар година показује знакове успоравања и осцилације. Бан Кимун, у жељи да покаже да ће се добро припремити за функцију председника и да ће дати приоритет решавању економских питања, већ је, пишу корејски медији, као специјалног саветника свог новог политичког тима, унајмио чувеног америчког економисту Џефрија Сакса, који му је саветима помагао током његовог мандата на челу УН.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара