Масовно клање патака у Француској због птичјег грипа

У Француској је почело уништавање патака намењених за производњу чувене паштете "foie gras" у покушају да се под контролу стави опасан облик птичјег грипа.

У три региона на југозападу Француске, позната по производњи гушчје паштете, почеле су операције уништавања птица, јер до сада није дошло до стабилизације епидемије изазване вирусом Х5Н8.

Процењује се да ће произвођачи гушчје паштете из тих региона претрпети штету од скоро 100 милиона евра. Епидемију птичјег грипа вируса Х5Н8 почетком недеље пријавиле су и Словенија и Чешка. 

Вирус се не може пренети преко хране и безопасан је за људе.

Очекује се да ће клање патака трајати до 20. јануара, а могло бити убијено и до милион птица.

Од децембра прошле године пријављено је 89 случајева птичјег грипа у Француској, од чега већина на југозападу земље.

Према саопштењу из министарства пољопривреде брзо ширење вируса оправдава масовно клање, а фармери ће за убијене птице добити компензацију.

Протеклих месеци, птичји грип је откривен на фармама у Немачкој, Аустрији, Холандији, Француској, Пољској, Мађарској и Хрватској.

Друга врста вируса птичјег грипа откривена је у Чилеу, Јужној Кореји и Јапану, а у Кини је забележено неколико преношења болести на људе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи