Ишингер: ЕУ је потребан европски ФБИ

Председавајући Минхенске безбедносне конференције Волфганг Ишингер сматра да је Европској унији потребна врста европског Федералног истражног бироа (ФБИ) како би европски грађани знали ко тачно улази у њихове земље.

Волфганг Ишингер је у интервјуу за Дојче веле на тему безбедности у доба тероризма, али и будућности ЕУ и НАТО-а у доба Доналда Трампа, оценио да је безбедност и проблем и добра прилика.

"Урадили смо довољно у прошлости, али је истина да су многи људи, не само у Немачкој већ и у другим земљама, постали исфрустрирани напорима ЕУ да пружи већу безбедност", каже немачки дипломата.

Истовремено, указује он, безбедност пружа и прилику да, уколико ЕУ успе да делује јединствено и учини више како би обезбедила да и спољна безбедност и унутрашња безбедност буду загарантоване и побољшане, прихватање ЕУ као пројекта добије нови подстрек.

"Питање је шта се може учинити да се до максимума побољша унутрашња координација и координација на нивоу ЕУ, јер, како грађани Уније то виде, није прихватљиво да у Европу долази огроман број грађана а да при том не знамо ко нам тачно улази у земље", објашњава Ишингер.

Напомиње да је он сам заговорник добродошлице избеглицама који долазе из очајничких ситуација каква је у Сирији, али наглашава да ЕУ, истовремено, мора бити способна да прати те људе док прелазе из Италије у Француску, Немачку, Белгију...

"Од оних сам који верују да је оно што нам је заиста потребно у ЕУ нека врста европског ФБИ, врста полицијске операције на нивоу ЕУ која може да ухвати починиоца злочина, чак и ако он прелази преко граница", истиче Ишингер, додајући да је део проблема то што ЕУ има отворене границе, а нема одговорности једне службе на нивоу Уније.

Упозорава да је ситуација сада изузетно опасна и предвиђа да ће 2017. бити година неизвесности без преседана, војних ризика и огромних опасности не само по ЕУ, већ и по спољну безбедност Уније при чему, каже, мисли на Русију, тероризам и друге претње.

"Зато мислим да је ово прави тренутак да ЕУ начини корак напред и оснује одбрамбену унију, удружи ресурсе у области одбране и унутрашње безбедности", наводи Ишингер 

Такође, изражава забринутост због могућности да се страни фактор умеша у изборе неке земље, као што САД тврде да им се догодило с руским хаковањем.

"Ако је то могуће у САД, онда ће то, очито, бити могуће и у Европи. Имаћемо не само манипулације путем лажних информација које ће донети појединци или групе, или неке десничарске или левичарске радикалне групе, већ и од стране неких влада које могу правити проблем. Такав је, укратко, нови свет и морамо за њега бити спремни", истиче Ишингер.

О Русији, НАТО-у, Трампу... 

Кад је реч о односима са Русијом, он каже да је апсолутно за дијалог са том земљом на свим нивоима, не само на нивоу министара спољних послова, већ и војних лидера, али с тим да ЕУ наступи једногласно.

Сматра и да је стратешки дијалог између Вашингтона и Москве у интересу Европе, али напомиње да такав дијалог то не сме ићи на штету европских интереса.

"Ја бих, рецимо, био апсолутно против споразума који би довео до слабљења Украјине. Не би требало дозволити ни договоре "изнад глава" забринутих европских савезника - балтичких држава, Пољске и других савезника из НАТО-а", каже он.

Ишингер изражава наду да ће администрација новоизабраног председника САД Доналда Трампа потврдити примарни значај НАТО алијансе, мада сматра да ће "Трамп у наредних неколико месеци видети да са Путином то није лако".

Немачки дипломата каже да је забринут за будућност НАТО јер, како наводи, не може да верује да "САД изражавају сумње у вези са једином међународном обавезом која је донела толико користи САД".

"Европљани су увек били најбољи амерички партнери. Посвећеност НАТО-у није само врста добротворног прилога Европи, већ и важан део америчке улоге у свету", истиче Ишингер.

Он каже да не брине толико да ће Америка одустати од НАТО-а, али да брине да ли ће НАТО бити кадар да се одупре изазовима какве данас представљају Русија и друге претње укључујући оне са Блиског истока.

"Морамо учинити више за нашу одбрану, и ми у Европи морамо више да удружујемо наше ресурсе. Неодговорно се понашамо кад је реч о трошковима на пољу одбране. Појединачно трошимо на наоружање, а много бисмо уштедели када бисмо то колективно чинили", наглашава Ишингер.

Према његовим речима, на Европи је да устане и каже свету да је заправо веома моћна, што и јесте, под условом да наступа једногласно.

"Много бољу слику бисмо могли да пројектујемо у свету када бисмо били јединственији, и то је наш задатак у 2017. години", закључује Ишингер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи