Арапски сепаратисти тврде да су напали нафтоводе у Ирану

Арапска сепаратистичка група преузела је одговорност за бомбашке нападе на два нафтовода на југу Ирана, запретивши новим нападима у тренутку када ова земља настоји да појача производњу нафте после нуклеарног споразума са светским силама.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Ирана Салман Самани негирао је тврдње те групе, чији је назив Арапски борбени покрет за ослобођење Ахваза, да је извела бомбашке нападе у уторак ујутро у нафтом богатој провинцији Кузестан, преноси АП.

Екстремисти су објавили на интернету видео-снимак на којем се, како наводе, види како експлодира један од нафтовода.

Америчка агенција напомиње да није могла одмах да провери веродостојност снимка, мада су истој групи раније приписивани напади.

Сепаратисти су саопштили да су бомбашки напади одговор на то што је иранско Министарство за нафту објавило листу од 29 међународних компанија које су квалификоване да се кандидују за пројекте након што је Иран постигао нуклеарни споразум са светским силама.

АП оцењује да би координисани напади на нафтоводе могли да омету напоре Ирана да поврати финансијску добит коју је изгубио због међународних санкција, под којима је био пре постизања споразума, а које су му споразумом укинуте у замену за ограничавање нуклеарног програма.

Иран се суочава са сепаратистичким нередима Курда на северозападу, народа Белуџи на истоку и Арапа на југу од Исламске револуције 1979.

Протеклих месеци, међутим, такви напади су добили на интензитету, а Иран је у јуну најавио да ће разбити оно што је назвао "једном од досад највећих терористичких завера" сунитских екстремиста на иранском тлу.

Тензије су, такође, и даље високе између иранске шиитске власти и Саудијске Арабије којом владају сунити, напомиње АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво