Јужнокорејска председница неће пред Уставни суд

Ако се и други пут председница Јужне Кореје не одазове позиву Уставног суда да сведочи у процесу који одлучује о њеној будућности, суђење ће се наставити без ње.

Јужнокорејска председница Парк Геун Хје је одбила да сведочи у случају који ће одлучити о њеној будућност после покретања процедуре опозива због корупционашког скандала.

Уставни суд је одложио почетак усмене расправе због одбијања опозване председнице да сведочи.

Суд је Парк Геун Хје замолио затим да сведочи у четвртак, када би и неки њени садашњи и бивши сарадници такође требало да сведоче.

Суд је саопштио да не може да натера Парк да се појави на рочиштима, као и да ће се суђење наставити без ње уколико и други пут буде одбила да сведочи. Поступак у Уставном суду одлучиће да ли Парк треба дефинитивно да се повуче или да поново преузме дужности.

Парламент је почетком децембра гласао за опозив председнице, али је неопходна сагласност Уставног суда да би поступак био званично покренут.

Опозиција у Јужној Кореји поднела је захтев за опозив председнице због истраге против њене пријатељице и саветнице Чои Сун Сил.

Парк је осумњичена да је помагала Чои у изнуђивању новца и услуга од највећих компанија у земљи и да је допуштала својој пријатељици да се меша у државне послове, иако није имала званичну функцију.

Адвокат опозване председнице Ли Јунг Хван је рекао да она не намерава да се појави пред судом ни у четвртак и да вероватно неће сведочити током суђења.

Ако суд формално одлучи о коначном повлачењу Паркове са функције, председнички избори ће бити одржани у року од 60 дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво