Гардијан: Јункер блокирао мере ЕУ против утаје пореза

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер блокирао је спровођење мера ЕУ за сузбијање утаје пореза док је био премијер Луксембурга, показују процурели документи, преноси британски лист "Гардијан".

Према тим документима, Јункер је у време док је био премијер Луксембурга годинама блокирао напоре ЕУ да спрече избегавање пореза мултинационалних компанија, пренео је Гардијан за викенд.

Како наводи лист, те информације довешће Јункера у непријатну ситуацију пошто је он као шеф Европске комисије рекао да ће предводити напоре ЕУ за избегавање плаћања пореза.

На основу једногодишњих поверљивих немачких дипломатских депеша види се како је Луксембург маневрисао да блокира те напоре унутар једног од бриселских најтајновитијих одбора.

Група за кодекс понашања о пословном опорезивању у ЕУ успостављена је пре готово 19 година да спречи све моћније мултинационалне корпорације да пребацују добит преко граница и избегавају плаћање пореза, и изазивају узајамно оптуживање земаља чланица за то.

До сада се мало знало о начину деловања тог одбора који се састаје од 1998. године, када су се земље чланице ЕУ договориле о кодексу понашања о пореској политици и обавезале се да не улазе у "штетну конкуренцију" једна с другом.

Међутим, депеше показују како је шачица земаља користила своје место у том одбору да онемогући заједничку акцију Европске уније и заштити сопствене пореске режиме.

Напори већине земаља чланица да обуздају предаторске пореске политике редовно су одлагани, ублажени или преусмерени акцијама неколицине најмањих чланица ЕУ, често предвођених Луксембургом, пише Гардијан.

Процурела документа која је немачка радио групација НДР поделила са Гардијаном и Међународним конзорцијумом истраживачких новинара, врло су незгодна за Јункера, који је био премијер Луксембурга од 1995. до краја 2013. године. У том периоду он је такође био и министар финансија и трезора и био тесно повезан са спровођењем пореске политике.

Како наводи Гардијан, иако има само 560.000 становника, Луксембург је могао да се одупре европским пореским реформама, а његов глас против је често подупирала само још Холандија.

Гардијан наводи неке од предлога који су били предлагани одбору за кодекс понашања, али којима се противио Луксембург, као што су планови да пореске власти сваке земље чланице поднесу другим земљама на ревизију своје контакте са мултинационалним фирмама.

Портпарол луксембуршког министарства финансија одбио је да коментарише ставове претходних влада током приватних расправа ЕУ и рекао да немају сазнања о тим депешама, нити да ли су аутентична па према томе не могу да их коментаришу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво