Оланд: Борба против тероризма у Ираку спречава тероризам у Француској

Француски председник Франсоа Оланд рекао је француским војницима који у Ираку обучавају ирачке специјалне снаге, да предузимање акција против тероризма у Ираку спречава тероризам у Француској.

"Предузимање акција против тероризма овде у Ираку је превенција тероризма и у нашој властитој земљи", рекао је Франсоа Оланд.

Француски председник изјавио је да ће се та земља борити против сваког грађанина Француске, за кога се открије да се борио на ратиштима у Ираку, ухапсити га ако се врати у домовину, радиће се и на "дерадикализацији" деце тих особа, преноси Ројтерс.

"Борићемо се против њих као против било ког другог џихадисте, јер они нападају нас и нашу територију. Уколико се врате у Француску, деца ће им бити одузета и дерадикализована. Ми се спремамо за њихов повратак и одвојено се спремамо за процесуирање њихове деце", рекао је Оланд на конференцији за новинаре у Багдаду.

Према француским дипломатским изворима, на страни такозване Исламске државе у Мосулу бори се око 60 грађана Француске и око 100 у другим деловима Ирака и Сирији.

Оланд, чија земља се у претходне две године суочила са бројним нападима екстремиста, рекао је француским војницима стационираним у ирачкој војној бази недалеко од Багдада, да помагање коалицији око САД у борби против тероризма, спречава бројне нападе у Француској.

"Све што доприноси обнови Ирака је нови корак ка избегавању напада ИД на нашу територију", рекао је Оланд који је пад своје популарности видео као фрустрацију народа због његовог суочавања са економском кризом и безбедносном ситуацијом.

Оланд је диодао и да ће бити потребне недеље како би се Мосул повратио. "ИД се повлачи и биће побеђена. Ово је година победе, овде, против тероризма", рекао је Оланд.

Касније ће отпутовати у курдски град Ербил, где је Француска испоручила око 38 тона хуманитарне помоћи, укључујући и медицинску.

У Багдаду је данас експлодирала бомба подметнута у једном аутомобилу, и том приликом је погинуло 39 особа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво